Kummikirje 5/2019

Kesä puhkeaa kukkaan – vaan Zimbabwen talous ei

Kevät on kääntynyt alkukesäksi aurinkoisessa Hararessa. Lämpötilat kipuavat iltapäivisin lähelle +30 astetta ja jakarandapuiden kukinta lähestyy huippuaan. Kohta kuljemme violetissa kukintosateessa! Sateitahan täällä nyt kiihkeästi odotetaan. Ja runsaita sateita, jotta kasvukausi pääsisi hyvään alkuun. Viime aikoina taivas muuttui muutamana päivänä pilviseksi, lämpötila laski yöllä jopa alle +10 asteen ja tuli sumusadetta – eli lyhyt takatalvi! Ilmatieteen laitos ennustaa nyt sadekauden alkua lokakuun lopulle.

Talouden näkymät ovat valitettavasti synkistyneet. Hallituksen tuorein ennuste BKT:n laskuksi on -6 %. Jotkut analyytikot (EIU) ennustavat -18 % laskua tälle vuodelle ja -13 % ensi vuodelle. Talouspolitiikan korjaavat toimet vaikuttavat hitaasti, ovat osin riittämättömiä ja kurjistavat verojen ja maksujen korotusten kautta tavallisten ihmisten elämää. Kauppa- ja maksutaseen vajeet, investointien ja luottamuksen puute, valtion raskas velkataakka ja inflaation kiihtyminen ovat riippakivinä, samoin syvälle juurtunut korruptio.

Työmarkkinoilla on rauhatonta; palkkojen ostovoima on murentunut Zimbabwen dollarin heikentyessä ja inflaation laukatessa. Etelä-Afrikan ja Zimbabwen valuuttojen kurssit ovat lähes samalla tasolla Yhdysvaltain dollariin nähden, mutta esimerkiksi ruokatarvikkeet ovat 50 % halvempia naapurimaassa.

Zimbabwen ruokaturvatilanne on erittäin huono: arviolta 5,8 miljoonaa ihmistä tarvitsee pian hätäapua. SPR on EU:n rahoituksella mukana avustamassa hädänalaisia eri puolilla maata.

Lapset ja koulunkäynti

Dzikwa Trustin lapsilla elämä sujuu silti tuttuun tapaan. Ruokailu jatkuu kummien ja muiden lahjoittajien tuen avulla. Ruokailussa käyvien lasten määrä on viime kuukausina noussut ja ollut keskimäärin 330/päivä.

Koulu on täydessä käynnissä, samoin toimintakeskuksen tukiopetus useissa aineissa. Ala-asteen päättötutkinto (Grade 7) on jo suoritettu ja yläasteen loppukokeet ovat alkaneet. Saamme ala-asteen tulokset jo marras-joulukuun vaihteessa, mutta yläasteen loppututkintojen tulokset vasta tammi-helmikuun vaihteessa 2020.

Kaikkiaan 29 oppilastamme kirjoittaa O level -tutkinnon. Lukioiden ”ylioppilaskokeet” (A level) kirjoitetaan marraskuussa. Meillä on 16 kandidaattia, ja tulokset tulevat helmikuun alussa.

Jatko-opiskelijoista on hyvä uutisia: Oikeustiedettä opiskeleva Marcia sai Kauniaisten Soroptimistiklubin avulla Soroptimist International Europelta vuosistipendin. Moreblessings ja Letwin matkustivat elokuun lopussa reippaina Kiinan valtion stipendeillä Kiinaan, ja ensimmäinen vuosi sujuu kieliopinnoissa Pekingissä. Samuel on saanut Venäjän valtion stipendin Pietari Suuren tekniseen korkeakouluun Pietarissa ja lähtee sähköinsinööriopintoihinsa lokakuun lopussa. Tarkoituksemme on vierailla hänen luonaan Pietarissa joulukuussa ja kutsua hänet yhdistyksen kevätkokoukseen huhtikuussa 2020.

Dzikwa Trustin yleisurheilupäivä

Vuoden 2019 urheilukisoihin osallistui lauantaina 21.9. yhteensä 324 lasta ja nuorta. Jokainen osallistui kahteen kenttä- ja kahteen juoksulajiin. Lisäksi olivat viestit, vapaaehtoisena yhteislähtönä 800 metriä ja joukkueiden välinen köydenvetokilpailu.

Tänä vuonna pääsponsorina oli upeasti Kiinan suurlähetystö, jota edusti opetuksesta ja kulttuurista vastaava lähetystösihteeri, Mr. Sun Binghui. Kiinan tuen ansiosta lapset saivat uudet urheiluasut ja verkkarit. Lisäksi hankimme uudet julisteet urheilupäivälle ja joukkueille. Tuttuun tapaan St. John Ambulance hoiti venähdykset, nirhautumat ja uupuneet kilpailijat. Yritysmaailmasta tukea antoivat Baker’s Inn, EnBee Stores, Groombridge Spar ja Sports Shop. Mukana oli yli 70 vapaaehtoista toimitsijaa sekä Dzikwa Trust Fundin ja Friends of Dzikwa Societyn puheenjohtajat. Kiitos Pirkolle, Markulle ja Päiville lasten punnituksesta, pituusmittauksesta ja valokuvaamisesta.

Tässä parhaita tuloksia:

Zimbabwen TV kuvasi tapahtumaa ja lähetti koosteen sunnuntain uutislähetyksessä. Tapahtumasta oli myös pieni lehtijuttu.

Muistelemme Stepheniä

Lauantaina 28.9. oli edesmenneen puheenjohtajamme Stephen J. Chifunyisen muistojumalanpalvelus, joka pidettiin All Saints Anglican/ Methodist -kirkossa Mt. Pleasantissa. Paikalla oli noin 150 henkeä, joukossa myös Dzikwa Trustin henkilökuntaa. Dzikwa Trustin kuoro vastasi hienosti lauluista ja Oili piti muistopuheen.

Stephenin perustama Chipawo Culture Trust aikoo esittää sarjan Stephenin näytelmiä Theatre in the Parkissa ja on pyytänyt Dzikwa Trustin kulttuuriryhmää vastaamaan yhdestä tuotannosta.

Teatteririntamalla on muutenkin vilkasta: Fyysisen teatterin tutkinnon suorittaneet Clive ja Deon olivat mukana Mitambo International Theatre Festivalin tapahtumissa Hararessa 8.-12.10. Valery jatkaa opintoja 10 viikon Advanced School of Acting -kurssilla. Dzikwa Trustin oppilaita oli iso joukko mukana näytelmässä, jolla Dzivarasekwa High I voitti yläasteiden teatterikilpailun maakuntatasolla ja 6. sijan koko maassa.

Juhlavia tilaisuuksia, vierailuja ja vapaaehtoisia

Saimme kutsun Kiinan kansantasavallan 70-vuotisjuhliin 25.9. Siellä meillä oli tilaisuus kiittää suurlähettilästä ja hänen puolisoaan saamastamme 10 000 USD:n tuesta urheilukisoihin. Kävimme erikseen vielä lähetystössä kiitoskäynnillä rouva Wang Wein luona. Oli erityisen hauskaa voida esitellä ensimmäisenä 5 vuotta sitten Kiinan valtion stipendin saanut ja sähköinsinööriksi valmistunut Memory, joka sattui olemaan Hararessa!  Suurlähettiläs Guo Shaochun on lupautunut vierailemaan Dzikwa Trustin toimintakeskuksessa puolisonsa Wang Wein kanssa marraskuussa.

Dzikwa Trustin maanmainio kuoro lauloi Indonesian 75-vuotispäivän vastaanotolla 26.9. Indonesian kansallislaulun bahasan kielellä (kuva alla). Kuoro näytti erityisen kauniilta suurlähettiläs Sastrawanin hankkimissa batiikkitunikoissa.  Suurlähettiläs mainitsi virallisessa puheessaan Dzikwa Trustin kolmessa eri yhteydessä. Tilaisuus televisioitiin.

Uusi avaus oli Venäjän uuden suurlähettilään Nikolai Krasilnikovin vierailu toimintakeskuksessa 3.10. Tilaisuus oli lämminhenkinen, ja lähettiläs vietti aikaa myös Pietariin lähtevän Samuelin ja tämän Yeukai-äidin kanssa. Vierailusta oli kooste TV:n pääuutisissa, johon mm. Samuelia haastateltiin.

Työn alla on tällä hetkellä Italian suurlähettilään ja UNICEF Zimbabwen maajohtajan vierailut 22.10. Kiinan lisäksi marraskuulle on luvassa UNESCOn SADC-alueen johtajan sekä Hollannin, Espanjan ja USAn suurlähettiläiden vierailut.

Lapset ovat iloinneet vapaaehtoista kuten aina. Saksalais-suomalainen Akseli opetti monille ryhmille matikkaa, järjesti Brotherhood-istuntoja ja treenasi lapsia urheilukisoihin. Pirkko-kummi oli valmistellut työpajan isommille tytöille kestositeiden ompelusta, Markku järjesti työkalut, korjaili ja auttoi metsässä ja Päivi touhusi pienten koululaisten kanssa ja auttoi keittiöllä.

Tavaralähetys Suomesta saapui

Suomen Pankin lahjoittamat 49 hyväkuntoista kannettavaa tietokonetta saapuivat Harareen lauantaina 28.9. Vanhat pöytäkoneet olivatkin jo lähes 9 vuotta vanhoja. Suurkiitos vielä kerran Suomen Pankille koneista ja Niemi Palvelut Oy:lle lentokuljetuksen mallikkaasta hoitamisesta.

Hararessa tullauksen paperisota kesti 9 päivää. Prosessi osoitti jälleen kerran Priscillan pitkän pinnan. Loppu hyvin, kaikki hyvin, sillä tietokoneet on jo vaihdettu, ja kaksi jatko-opiskelijaa on saanut kaivatun kannettavan! Lähetimme Suomesta kaikkiaan 24 laatikkoa ja saimme mukaan koko joukon muita tarvikkeita ja vaatteita, erityisesti urheiluasusteita, jalkineita ja kirjoja.

Koodauskontti on hyvin kuormitettu

Sprout Coding – Peterin ja Alunan ohjauksessa – jatkaa innolla koodauksen opetusta Dzivarasekwan ja Kuwadzanan kouluissa ja Dzikwa Trustin toimintakeskuksessa, hienossa aurinkovoimalla toimivassa Dzikwa Trustin konttiluokassa. Moni nuori – mukana dzikwalaisista Rachel ja Munyaradzi –  saa koulutuksen alan opettajaksi ja yrittäjäksi. Sprout Coding järjestää myös inspiroivia puhujia liike-elämän eri lohkoilta kertomaan kokemuksistaan.

Metsänistutus- ja ruokaturvahanke

Taimitarhan alueella käy kuhina, kun Takawiran vetämä tiimi kastelee vihannes- ja hedelmätarhaa ja muokkaa lisää maata uusille vihannesistutuksille. Mukana on tällä hetkellä vajaat 20 ala-asteen päättänyttä innokasta oppilasta.

Ympäristötiimi on juuri valmistellut Hollannin suurlähetystölle loppuraportin myönnetyn tuen käytöstä. Vuositasolla tuotantokapasiteetti on nyt 4 500 kg vihanneksia. Kaneja pystytään tuottamaan vuositasolla 750 ja broilereita 1 250.

Kummittomat lapset

Kummihankinta on edelleen ollut kovin hidasta! Autathan meitä löytämään kummi tai kummiporukka vielä lähes 40 kummittomalle lapselle. Ala-asteen oppilaita on eniten, yhteensä 33.

Auta löytämään uusi kummi!
Lisätietoja saat sähköpostitse Oililta: oili.wuolle(at)gmail.comVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *