Kummikirje 2/2020

Kummikirje 2/2020

Haastavat ajat

Zimbabwe on ollut koronaviruksen takia maanantaista 30.3. alkaen ”lockdown” poikkeustilassa, joka sallii vain aivan välttämättömän toiminnan ja liikkumisen. Kaikki joukkokokoontumiset on kielletty. Poliisi valvoo sääntöjen noudattamista armeijan avulla. Toistaiseksi Zimbabwessa on 71 todennettua COVID-19 tapausta ja kolme henkilöä on menehtynyt tautiin. Maan testaus- ja hoitokapasiteetti on alhainen, joten hallitsemattoman pandemian estäminen on kriittistä.

Viime päivinä WFP on taas vedonnut rahoittajiin, jotta se voisi jakaa kipeästi tarvittua hätäapua noin 4.3 milj. ihmiselle. Järjestön arvion mukaan jopa 7.7. milj. Zimbabwelaisen ruokaturva on vaarassa tänä vuonna.

Lasten päivittäinen lounasruokailu

Olemme Dzikwa TrustinOperatiivisen tiimin kanssa seuranneet tilannetta erittäin tarkasti ja pitäneet yhteyttä Dzivarasekwan poliisiin ja sosiaalivirastoon. Saimme maaliskuussa ensin luvan jatkaa lasten lounasruokailun järjestämistä toimintakeskuksessa, kunhan kerralla paikalla olevat ryhmät ovat pieniä, lapset pitävät etäisyyttä ja hygieniataso on korkea. Tiukemman sulkutilan tultua voimaan viime viikon maanantaina, sosiaaliviranomaiset päättivät, ettei ruokailu voi enää järjestää. Toimintakeskus jäi hiljaiseksi runsaan viikon ajaksi, vain vartijat ja koirat Rex & Doris paikalla.

Huhtikuun alkupäivinä maan presidentti antoi kuitenkin luvan mm. yksittäisille vihanneskauppiaille ja muille suoramyyntiyrittäjille jatkaa toimintaa. Olemme sen jälkeen olleet uudestaan yhteydessä Dzivarasekwan viranomaisiin ja saaneet jälleen vihreätä valoa käynnistää ruuan jakelu siten, että lapset tulevat kurinalaisesti hakemaan annoksen omaan astiaan. Ruokailu saatiinkin käynnistettyä uudelleen pitkäperjantaina 10.4! Onneksi Dzikwa Trustin keittäjät ovat olleet tavallaan valmiustilassa ja ruuan valmistus käynnistyi helposti. Jakelu tapahtuu klo 12-13.30 välillä. Lapsia on tullut sankoin joukoin hakemaan ruokaa ja määrä on kasvanut päivittäin.

Nostamme hattua koko Operatiiviselle tiimille! Priscilla on keittiön valvojana ja hankintapäällikkönä tehnyt hyvää työtä viranomaisten kanssa neuvoteltaessa ja ruokatarvikkeiden hankinnassa.

Ruokailun ylläpitoon tarvitaan lisää lahjotuksia

Huhtikuun alun yksi valopilkku varainhankinnassa oli, kun Espoon yhteislyseon/ EYL:n Malli YK-delegaatio päätti lahjoittaa puolet saamastaan hienosta 1,000 dollarin videokilpailun palkinnosta yhdistykselle – katso uutinen voitosta täältä! Lisäksi EYL:n ihanat nuoret päättivät tehdä kevään päivätyökeräyksensä Dzikwa Trustin orpolasten ruokailun tukemiseen- Maita basa!

Tarvitsemmekin vielä runsaasti lahjoituksia ruokailun koko vuoden budjetin kattamiseen, sillä varoja on kertynyt v. 2020 vasta runsaat €700 ja kokonaistarpeemme on noin €4200/kk.

Ryhdy siis lahjoittajaksi – maksutili ja viite:

Zimbabwen Aids-orvot ry, Nordea, FI76 1745 3000 0616 40 ja ruokatuen viite on 1038

Vihannestuotantomme uudet tuulet

Ruokaturvahanke on mennyt harppauksin eteenpäin maaliskuun aikana. Australian antama investointituki on saatu poikimaan ja ensimmäisen kasvihuoneen tomaatintaimet ovat menestyneet hyvin. Runsaan kuukauden kuluttua korjaamme ensimmäistä satoa. Toinenkin kasvihuone on valmis ja siellä on tarkoitus kasvattaa kurkkua, erilaisia paprikoita ja myös yrttejä.
 

Australian tuella asennettu vihannestarhan uusi kastelujärjestelmä säästää paljon aikaa ja tehostaa toimintaa. Lisäksi 5 kV:n aurinkovoimala tuo toimintavarmuutta ja pitää myös pikkukanat lämpiminä talven tullen.

Kummittomat uudet lapset!

Tuttuun tapaan vuoden alku oli vilkasta uusien lasten haastattelua ja kotikäyntien tekoa; Levita ja Seppo hoitivat listoja kuntoon koko helmikuun. Niinpä meillä on taas suuri joukko uusia lapsia eri kouluasteilla vailla ikiomaa kummia. Kaikkiaan kummittomia lapsi on nyt 50; heistä 33 on ala-asteella ja 17 yläasteella tai lukiossa.

Ryhdy kummiksi – hanki meille kummi – ota yhteyttä Oiliin: oili.wuolle (at ) gmail.com

Ala-asteen vuosimaksu on €430; yläasteen €560 ja lukion €730. Maksutilinä FI76 1745 3000 0616 40 ja kummimaksun viite on 1012.

Dzikwa Trustin kuoro laulaa jo japaniksi

Dzikwa Trustin kuoro lauloi ensi kertaa japaniksi 28.2. suurlähettilään vastaanotolla, jossa juhlittiin keisari Naruhiton 60-vuotissyntymäpäivää. Hyvin meni ja kuoro sai hienosti positiivista huomiota.

Uuden puheenjohtajan vierailu

Yhdistyksen joulukuussa valittu pj. Kaisa Leikola perheineen vieraili helmikuun hiihtolomallaan Dzikwa Trustin toimintakeskuksessa. Saimme esitellä lapset, henkilökunnan ja toimintaa heille vauhdikkaalla aikataululla.

Kiitos jäsen- ja kummikyselyyn vastanneille

Lämmin kiitos kaikille teille, jotka vastasitte jäsen- ja kummikyselyymme. Saimme paljon arvokasta palautetta.

Harmillisesti kyselylinkki ei monilla auennut. Laitamme toisella työkalulla tehdyn uuden kyselyn liikkeelle myöhemmin keväällä, kun pahin koronaviruksesta johtuva tilanne on helpottanut. Mikäli ehdit jo vastata kyselyyn, sinun ei tarvitse vastata uudelleen. Vielä kerran pahoittelut niille, joilla linkki ei toiminut, sekä kaunis kiitos niille, jotka vastasivat kyselyyn!