Kummikirje 6 / 2020

Kummikirje 6 / 2020

Zimbabwen ajankohtainen tilanne

Koronapandemia on jatkanut kulkuaan myös Afrikassa; tartuntoja on nyt yli 1,6 miljoonaa ja menehtyneitä lähes 40 000. Etelä-Afrikassa tapausten määrä on suurin, yli 700 000 ja menehtyneitä on yli 18 000. Zimbabwen tilastojen mukaan maassa on yli 8,100 varmistettua koronatartuntaa ja 231 ihmistä on menehtynyt tautiin. 

Zimbabwen tiukkaa talouden ja yhteiskunnan sulkutilaa on naapurimaiden tapaan purettu asteittain. Yritystoiminnan ja liikkumisen rajoituksia purettiin, mm. lyhentämällä ulkonaliikkumiskieltoa kahdella tunnilla (nyt klo 20.00-06.00) sekä sallimalla kauppojen olla auki 16.30 saakka. Maan sisäinen liikenne ja turismi vapautettiin syyskuussa ja lentokentät avattiin kv. liikenteelle 1.10.

Zimbabwen talous kyntää yhä syvällä: Vuosi 2019 oli huono ja kuluvan vuoden BKT:n laskun arviot vaihtelevat -4.5 %:sta – 10.5 %:iin. Vuosi-inflaatio kipusi heinäkuussa yli 800 %:iin, mutta hintojen nousu tasaantui valuuttakurssin vakiintumisen myötä elo-syyskuulla. Syyskuun kuluttajahintaindeksin (CPI) lukema oli ”enää” +659 % vuositasolla. Zimbabwen dollari/ZWL on viikoittaisessa valuuttahuutokaupassa tasaantunut 81 pintaan US-dollariin nähden. 

Kansalaisyhteiskunnan vapauksia mielenilmauksiin on koronapandemiassa rajoitettu; sisä- ja yhteiskuntapoliittinen tilanne on varsin riitaisa.

Opetussektori on kärsinyt, oppimisvajetta syntyy. Koulut ovat olleet suljettuina 24.3.2020 alkaen. Koulujen ja korkeamman asteen oppilaitosten avaaminen alkoi asteittain syyskuussa. Vuoden 2020 kirjoittavat luokat menivät kouluun 28.9.; seuraavaksi menevät ensi vuoden kirjoittavat luokat 26.10 ja lopuksi 8.11. kaikki muut luokat. Lukuvuosi päättyy 18.12. Oppilaille tarjotaan radion kautta opetusta päivittäin ja tarjolla on myös yläasteen ja lukion joidenkin aineiden internet-pohjaista opetusta.

Lapset & oppimisen tuki

Koulujen sulkiessa maaliskuussa monet lapset lähtivät tuttuun tapaan maaseudulle sukuloimaan – sitten tulikin voimaan maan tiukka sulkutila ja kaikki ei-välttämätön liikenne pysähtyi. Monet lapset jäivätkin kuukausiksi jumiin maalle. Kartoituksen mukaan ala-asteen lapsista 45 on jäänyt tulematta viimeisen 6 kk aikana toimintakeskukseen. Yläasteen + lukion ensimmäisen vuoden (Form 5) oppilaista kaikkiaan 39 on ollut poissa. Onneksi sentään ala-asteen päättävän luokan lapset sekä yläasteen ja lukion viimeisen vuoden oppilaat ovat olleet hyvin paikalla.

Yhteistyökumppanimme Dzikwa Trust on järjestänyt ja järjestää jatkuvasti paljon tukiopetusta toimintakeskuksessa. Heinä-, elo- ja syyskuulla meillä oli hyvin kattavaa opetusta kaikille päättötutkintoja suorittaville oppilaille (”vacation school”). Opettajina oli useita Dzivarasekwan moneksi kuukaudeksi toimettomiksi jääneitä opettajia ja omaa väkeä.

Koulujen avattua syyskuun lopulla tilanne on yhä se, että tukiopetuksen tarve on suuri. Opettajat ovat tyytymättömiä palkkatasoonsa, jonka inflaatio on murentanut noin kolmasosaan v. 2018 tasosta. Toistaiseksi vain noin 30 % opettajista on ollut nyt paikalla. Niinpä Dzikwa Trust jatkaa laajaa tukiopetusta: ala-asteilta käy nyt 151 lasta tunneilla. Yläasteelta ja lukiosta kaikkiaan 93 oppilasta osallistuu opetukseen, jota on tarjolla 12 oppiaineessa. Kaiken kaikkiaan yli ¾ lapsista käy toimintakeskuksessa oppimassa.

Yläasteen ja lukion oppilaat voivat hyödyntää ilmaisia e-learning oppimisalustoja It-luokassa.

Lasten ruokailu

Dzikwa Trustin keittiö on siis ollut auki 10.4. alkaen. Viime kuukaudet kyse on ollut hätäruokinnasta, sillä olemme ulottaneet lounasruuan jakelun omien lasten ohella alueen muille hädänalaisille lapsille. Lapset voivat hakea annoksen omaan astiaan ma-la tiukkojen hygieniatoimien turvin. Tarjottujen aterioiden viikkokeskiarvo vaihtelee nyt 720-820 väillä. 

Onneksi olemme saaneet useita merkittäviä ruokatavaralahjoituksia toimintaan paikallisesti. Lahjoitusten arvo on yli USD 15,000, josta lähes USD 13,000 vähentää suoraan keittiön vuosibudjetin kuluja ja muu osa on budjetoimattomia tarvikkeita. Rahalahjoituksina toimintaan on saatu Zimbabwessa runsaat USD 7,000. 

Toimintakeskuksessa oli erityisen vilkasta 3.9., kun Kiinan lähetystön edustaja kävi tuomassa ruokaa, kasvomaskeja ja muita hygieniatarvikkeita sekä huopia. Lisäksi suurlähettilään puoliso on juuri organisoinut USD 4,500 lahjoituksen toimintakeskuksen ruokasalin pöytien ja istuimien uusimiseen. Kefalos-jugurtin lahjoitus on myös lapsille kovin mieluisaa; esim. 30.9. yli 1,200 lasta sai jugurttipurkin. Samoin riemu oli katossa EnBee-firman lahjoitettua varastoon jääneitä satoja koulupukuja.

Ruokaturva- ja metsänistutushanke

Kahden ison kasvihuoneen vihannestuotanto on vakiintunut. Tiimi tuottaa nyt mm. tomaatteja 75 kg /vko, mikä on yli keittiön tarpeen; loput myydään henkilökunnalle. Broilerien ja kaninlihan tuotanto on jatkunut suunnitellusti.

Marraskuussa alkaa vuotuinen metsänistutus. Tavoitteena on istuttaa 8,000 eukalyptuspuuta ja muutama sata afrikkalaisia puulajeja. Ensimmäiset hyvät sateet määräävät tarkemman ajankohdan.

Harrastustoimintaa

Kaikessa toiminnassa tulee noudattaa COVID-19 rajoituksia ja ryhmäkoot on pidettävä kurissa. Jalkapallo- ja koripalloliigat ovat olleet tauolla. Lapset voivat pelata pallopelejä keskenään omalla pallokentällä.

Sen sijaan kulttuuriryhmä ja kuoro ovat harjoitelleet säännöllisesti.

Tyttöjen oma Sisterhood klubi on myös kokoontunut ja mm. valmistanut kestositeitä suomalaisilta vapaaehtoisilta saatujen oppien mukaan.

IT-asiaa

Satsaamme parhaillaan lisää internet-opetuksen saatavuuteen oppilasryhmille hankkimalla mm. lisää kannettavia tietokoneita.
Yhdistys on taas anonut Suomen Pankista ja Euroopan keskuspankin Eur’Hopelta lisää kannettavia tietokoneita. Suomen Pankilta saimmekin jo alustavan lupauksen 20-30 läppäristä ensi helmikuulle. Yläasteen ja lukion oppilaiden tarve on kasvanut kovasti etäopetuksen kasvun myötä ja myös jatko-opintoihin pyrkivät ja pääsevät nuoret tarvitsevat aina läppärin. 

Toimintakeskuksen uusittu internetyhteys (TelOne) palvelee kattavammin ja tehokkaammin eri puolilla keskusta ja myös suojakodissa. Uusi paketti on toiminut luotettavasti ja ilman katkoja.

Tatenda sunnuntai 4.10 osallistujille

Lämmin kiitos teille kaikille aktiiveille, jotka tulitte pohtimaan yhteistä tekemistä sunnuntaina 4.10. Töölön kirjastoon. Hallitus työstää ideoista ja aiemmin tehdystä jäsenkyselystä erillisen koosteen ja pohdimme asiaa myös tulevassa joulukuun yhdistyskokouksessa, jossa päätämme toimintasuunnitelmasta ja budjetista vuodelle 2021.