Kummikirje 2 / 2021

Kummikirje 2 / 2021

Hei ystävä,

Zimbabwen kesä on vehreimmillään, sadekausi on jatkunut hyvänä ja loppuvuodesta istutettu maissi kypsyy humisten. Hyvät satotoiveet ovat vahvistuneet lähes kautta maan. Valitettavasti Zimbabwekaan ei ole säästynyt koronaepidemian kakkosaallolta, joka on jyllännyt voimalla vuodenvaihteen jälkeen. Nyt tartuntoja on maassa noin 34,500 ja kuolemia 1,316. Hallituksen tammikuun alussa päättämää 30 vrk:n tiukkaa sulkutilaa jatkettiin 15.2.2021 saakka. Vain välttämätön liiketoiminta ja liikkuminen on sallittua, kaupat sulkevat klo 15.00 ja ulkonaliikkumiskielto on voimassa klo 18.00-06.00. Koulut ovat edelleen kiinni, eli I lukukaudesta 2021 tulee valitettavasti varsin tynkä.

Vuoden 2020 ala-asteen loppukokeiden, eli Grade 7-tulokset

Lauantaina 6.2. koitti vihdoin se hetki, kun ala-asteen päättötutkinnon tulokset olivat saatavilla. Valtakunnallisesti taso laski lähes 10 %-yksiköllä ja kaikkien aineiden läpäisyaste eli ns. pass rate oli 37.1% (2019: 46.9% ja 2018: 52.1%). Dzikwa Trustin oppilaat läpäisivät kaikki hyväksytysti, onnea – makorokoto! Oppilaat kirjoittavat 5 ainetta ja täyden kympin tulos on yhteensä 5 pistettä eli mitä alhaisemmat pisteet, sen parempi tulos (erinomainen = 1, kiitettävä = 2 jne.) Dzikwa Trustin kymmenen kärki oli vaikuttava: yksi tyttö ja yksi poika saivat 5 pistettä, kolme oppilasta sai 6 ja viisi oppilasta 7 pistettä.

Kiitos kummeille, jotka ovat jo luvanneet tukea lastaan jatkoon eli 4-vuotiselle yläasteelle. Kaikki koulutulokset lähetettiin sähköpostitse kummikirjeen mukana!

Lasten koulunkäynti nyt ja Dzikwa Trustin toimenpiteet

Koronaepidemian vuoksi kouluvuosi ei ole käynnistynyt normaalisti. Yläasteen ja lukion vuoden 2020 loppukokeita kirjoittavat oppilaat ovat jatkaneet kokeitaan tammi-helmikuulla; yläaste eli Form 4 lopettaa kirjoitukset vasta 12.2.

Kaikki muut luokka-asteet odottavat koronasulkutilan päättymistä. Dzikwa Trust järjesti jo viime vuonna merkittävää tukiopetusta toimintakeskuksessa, sekä opettajien kanssa pienryhmissä että IT-luokassa auttamalla oppilaita käyttämään ”Ruzivo” e-oppimimisalustaa. Jatkamme 8.2. alkaen kaikkien tänä vuonna loppukokeita suorittavien oppilaiden tukitunteja. Toimintakeskuksen tilat ovat tehokäytössä, kun pienryhmät alkavat kokoontua opettajien johdolla ja koronarajoituksia noudattaen.

Seppo ahkeroi kovasti tekniikan kanssa viime viikolla ja toteutti pitkäaikaisen suunnitelmansa: perjantaina ruokasalin kattoon asennettiin Australian tuella saatu tehokas projektori, joka sallii 2,16 x 3,82 metrin suuruisen näytön takaseinään. Järjestely mahdollistaa korona-aikaan 30 oppilaan ja normaaliaikaan 200 lapsen yhteisen istunnon. Ruokasalin oma nettiyhteys takaa e-oppimateriaalien saatavuuden, käytössä on hyvät kaiuttimet ja oppimateriaalit näkyvät hyvin ruokasalin perälle asti. Hauskuutustakaan ei sovi unohtaa oppimisen ohella ja kaikki jo odottavat leffaistuntoja.

Toimintakeskuksen muut tapahtumat tammi-helmikuulla 2021

Ruokailu: Dzikwa Trustin keittiö tarjoaa lounaan ma-la. Lapset jonottavat maskit kasvoilla ja saavat ruuan omiin kippoihinsa. Näyttää siltä, että koronasulkutilan vuoksi määrät ovat olleet taas kasvussa ja helmikuun ensimmäisen viikon lopulla tarjosimme lähes 700” take away”-ateriaa/pvä. Tukiohjelman ulkopuolisia nälkäisiä lapsia oli yli 400. Olemme saamassa n. €2,500 lisätukea ruokaohjelmaan UK:sta; Suomesta tukea on tullut tähän mennessä vajaat €1,000. Keittiön rahoitustarve kuukaudessa palkkakuluineen on noin €5,000, joten lisätukea kaivataan. Ruokatuen viite on 1038.

Koulutarvikehankinnat: Hankintapäällikkö Priscilla on ollut kiireinen I lukukauden alussa. Dzikwa Trust on ostanut suurehkon määrän kaikkien kouluaineiden oppikirjoja tukiopetuksen tarpeisiin.Lisäksi on ostettu koulupukuja ja normaalit muut koulutarvikkeet, jotka jaetaan oppilaille, kunhan koulut avaavat ovensa. E-oppimisen työvälineistä, kuten perustason älypuhelimista ja läppäreistä on nyt kova puute.

Uusien lasten rekrytointi ja kummittomat lapset: Joka vuoden vaihteessa meiltä poistuu koulunsa päättäneitä oppilaita ja niinpä rekrytoimme uusia tuen tarpeessa olevia innokkaita lapsia. Levita ja Seppo ovat käyneet läpi ja haastatelleet pienissä erissä yli 70 ehdokasta, ja 30 uutta lasta pääsi tukemme piiriin. Viime vuonna emme löytäneet uusia kummeja kaikille tarvitseville, joten kaikkiaan kummittomia lapsia on nyt 39 ala-asteella ja 15 yläasteella/lukiossa eli yhteensä 54. Lisää kummiudesta voit lukea täältä!

Toimi nyt: Joukko ihania ja oppimisen iloa ja intoa täynnä olevia lapsia toivoo saavansa ikioman kummin! Kummina seuraat lapsen elämää ja opintietä ja vaikutat suoraan yhden nuoren elämään ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin.
 
Vuoden 2021 kummimaksut ovat: Ala-aste €420, yläaste €540 ja lukio €720.
Maksun voi suorittaa itselle sopivissa erissä.
 
Ota yhteyttä lomakkeella tai suoraan Oiliin.

Kummikirje lähetetään kokonaisuudessaan sähköpostitse kummeille ja yhdistyksen tukijoille vähintään kuudesti vuodessa. Julkaisemme sivuilla ainoastaan osan kirjeestä.

Tule mukaan tukemaan toimintaamme!