Kummikirje 3 /2021

Hei ystävä!

Toisin kuin Suomessa, Zimbabwessa ollaan menossa kohti talvea. Ilmassa on pientä optimismia, vaikka rajoitukset vielä osittain jatkuvatkin. Lapset ovat päässeet takaisin kouluun, ja e-opiskelu on ottanut suuren loikan eteenpäin. Japanin lähetystö teki meille maaliskuussa mittavan lahjoituksen, joka käytetään uuden koulutusrakennuksen rakentamiseen. Käynnistämme pian keräyksen läppäreiden saamiseksi opiskelijoillemme. Löytyisikö sinulta kotoa ylimääräistä?

Zimbabwen yöt viilenevät – aamun ennätys oli tänään vain +12 astetta klo 06.00; talvesta ennustellaan siis varhaista ja kylmää. Sadekausi on ihan lopuillaan, jokunen pikkukuuro vielä saatu. Varhaista maissisatoa on jo korjattu. Maissin tuotannon odotetaan olevan kolminkertainen vuoteen 2020 verrattuna eli arviolta 2.5-2.8 milj. tonnia. Maan yhden keskeisen vientituotteen, tupakan huutokauppasesonki alkaa pääsiäisen jälkeen ja satoa on kuvailtu ennätyksellisen hyväksi. Kaivosteollisuus on myös kasvussa. Zimbabwen dollarin huutokauppakurssi on pysytellyt vakaana noin 84 tuntumassa US-dollariin, mikä on tasoittanut inflaatiota selvästi. Vuoden 2021 kasvunäkymät ovat kohentuneet ja hallitus odottaa jopa 7.4%:n BKT-kasvua (v.2020 virallinen ennuste -4.5%).

Ilmassa on siis optimismia pitkästä aikaa, kunhan koronatartunnat saadaan pidetyksi kurissa. Tiukkaa sulkutilaa on nyt vapautettu maaliskuun alusta alkaen, joskin öinen ulkonaliikkumiskielto, kokoontumisrajoitukset, maskipakko, etäisyyden pito ja desinfiointi ovat yhä käytössä.

Lapset lopulta takaisin kouluun

Koronan vuoksi koulut pysyivät suljettuina maaliskuun puoliväliin saakka. Vuoden 2021 I lukukausi alkoi pitkällisten valmistelujen jälkeen ja tämän vuoden kokelaat menivät kouluun 15.3. ja muut luokat, paitsi lukion ekaluokkalaiset, aloittivat 22.3. Ikävä kyllä, viime vuonna yläasteen loppututkinnon eli O-level-tutkinnon suorittaneet oppilaat odottavat yhä tuloksiaan. Emme ole siis voineet kertoa kummeille tutkinnossa saaduista arvosanoista emmekä sopia mahdollisesta jatkosta.

Ensimmäiset viikot kouluissa ovat olleet järjestäytymistä siten, että ryhmäkoot saadaan pidetyksi riittävän pieninä. Ala-asteella lapset käyvät koulua enimmäkseen vuoropäivinä, paitsi tänä vuonna loppukokeet kirjoittavat Grade 7-oppilaat, joilla on tunteja joka päivä. Opettajat laskuttavat näille oppilaille koulussa tapahtuvasta tukiopetuksesta USD 10/oppilas/kk koululle menevien normaalien lukukausinmaksujen lisäksi.

Yläasteella ja lukiossa luokat on jaettu aamu- ja iltapäivävuoroihin. Lukion viimeisen luokan yo-kokelaat (Form 6) saavat opetusta joka päivä. Kaikki opettajat eivät ole olleet heti säännöllisesti paikalla.

Tämän kouluvuoden normaalista poikkeavat lukukaudet ovat:
I lukukausi 15./22.3. – 4.6.
II lukukausi 28.6. – 10.9.
III lukukausi 4.10 -17.12.

Kuulumisia e-oppimisesta

Etäoppiminen ja sen välineet ovat olleet otsikoissa maaliskuussa: UNICEF Zimbabwe yhteistyössä Opetusministeriön kanssa julkisti 11.3.2021 ”Learning Passport” e-oppimisalustan, jonka kehittämistä on tukenut Microsoft. Tuote tukee opetussuunnitelmaa ja sisältää eri kumppanien tuottamaa opetusmateriaalia. Palvelu on saatavilla nettisivuilta tai sovelluksena. Tällä hetkellä sisältöjä on vain varhaiskasvatuksen ja ala-asteen muutamille tasoille ja sisällöntuotannon kehitys jatkunee vielä pitkään.

Osa Dzikwa Trustin oppilaista (Grade 7; Form 4 ja Form 6) ovat toistaiseksi käyttäneet aktiivisesti ”Ruzivo”-alustaa. Kaikkiaan 67 oppilasta on rekisteröitynyt aktiivikäyttäjiksi ja IT-luokkamme oli ennen koulujen avautumista täyskäytössä.

Oppilaat voivat suorittaa kokeita ja saada tulokset kokeistaan. Uusien älypuhelinten avulla oppilaat ovat perustaneet opintoryhmiä ja he voivat myös ladata sisältöjä iltaopiskeluun kotona ilman wifiä.

Toimintakeskuksen ruokailu

Alkuvuosi on taas mennyt Covid-19 sulkutilan ja hätäruokinnan merkeissä. Toimintakeskuksen naapuruston lapset ovat tammi-maaliskuulla käyneet joukolla hakemassa päivittäisen ruoka-annoksen ja niinpä Dzikwa Trustin keittiö on tarjonnut noin 700 -800 ateriaa/pvä. Toivomme ruuanhakijoiden määrän laskevan talouden sulkutilan hellittäessä ja koulujen avauduttua. Olemme kiitollisia muutamista pienistä ruokatavaroiden lahjoituksista ja UK:ssa asuvan hyväntekijän lahjoittamasta USD 3,500 suuruisesta avustuksesta.

Dzikwa Trustin keittiön koko vuoden normaali budjetti on laadittu 300 lapselle ja loppusumma on vajaat EUR 42,000. Tähän mennessä olemme saaneet Suomesta vasta noin EUR 3,500. Tarvitsemme siis kipeästi lisää tukea ruokailun ylläpitoon! Lahjoita ruokatukeen tilille FI76 1745 3000 0616 40 viitteellä 1038.

Lapset vailla omaa kummia

Kaikkiaan 55 oppimisen iloa ja intoa täynnä olevaa lasta toivoo saavansa pian ikioman kummin! Kummina seuraat lapsen elämää ja opintietä ja vaikutat suoraan yhden nuoren elämään ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Ala-asteen kummittomia lapsia on 40 ja yläasteen/ lukion oppilaita 15.
 
Kummiasioissa otathan yhteyttä täältä tai suoraan oili.wuolle at gmail.com
 
Vuoden 2021 kummimaksut ovat:
Ala-aste €420; yläaste €540 ja lukio €720 ja maksun voi suorittaa itselle sopivissa erissä vuoden mittaan. Tili: FI76 1745 3000 0616 40 ja viite 1012.

Japanin valtion avustus toimintakeskuksen infrastruktuuriin!

Dzikwa Trust allekirjoitti 17.3.2021 juhlallisesti sopimuksen Japanin suurlähetystön kautta saadusta Grass-roots Human Security Projects-avustuksesta, suuruudeltaan USD 90,909 (vajaat EUR 80,000). Avustus käytetään kaksikerroksiseen koulutusrakennukseen, joka palvelee Dzivarasekwan koulunsa päättäneiden nuorten ja työttömien nuorten aikuisten monipuolista taitokoulutusta ja yrittäjyyden tukea, sekä tyttöjen ja naisten voimaannuttamista ja ohjausta. Rakentaminen alkaa huhtikuussa ja urakan hoitaa ennestään tuttu Ciampi EcoHomes.