Kummikirje 4/2021

Kummikirje 4/2021

Zimbabwen talvikausi on kylmä, varhaisaamujen lämpötila liikkuu +6 ja +8 asteen välillä ja kerran saimme jopa talvisen ukkossateen! Iltaisin takkatuli loimuaa.

Maissipeltojen sato on nyt korjattu. Tuotanto ylsi 20 vuoden ennätykseen eli noin 2.8 milj. tonniin. Maatalouden ja vientituote tupakan hyvien satojen ansiosta talousennusteet ovat kohtalaisia, BKT:n kasvuarviot vaihtelevat +3.1%:sta (IMF) aina +7.4%:iin (hallitus). Kasvua vauhdittavat eniten maatalous ja kaivosteollisuus. Valuuttamarkkina on pysynyt pitkään suhteellisen vakaana, mutta ilmassa on taas jännitystä. Virallinen huutokauppakurssi on ollut pitkään 85 tuntumassa US-dollaria vastaan ja epävirallinen markkinakurssi noin 120-130. Hallitus pyrkii nyt uudestaan ohjaamaan Zimbabwen dollarin kurssikehitystä pakottavilla säännöksillä, joiden mukaan kaikessa hinnoittelussa olisi käytettävä virallista huutokauppakurssia. Teollisuuden ja kaupan edustajat vastustavat uutta sääntelyä.   

Koronatartunnat ovat nyt kaikkiaan 39 189 ja menehtyneitä on 1 606. Rokottaminen lähti aika hyvään vauhtiin, mutta on nyt törmännyt roketepulaan. Kolmannen aallon mahdollisuus huolestuttaa sekä Zimbabwessa että lähialueilla.

Kaikki loppukoetulokset 2020 ja todistuksia I lukukaudelta 2021

Vuoden 2020 kaikkien luokkatasojen loppukokeiden tulokset on vihdoin saatu. Dzikwa Trustin tulokset yläasteen eli O-level päättökokeissa olivat kohtalaisen hyvät: Kaikkiaan 28 oppilaan ryhmässä läpäisyaste oli 54%, kun koko maan läpäisyaste oli alhaiset 24.8% (31.6% v. 2019). Läpäisyyn tarvitaan vähintään viisi ainetta, joissa arvosana on C eli tyydyttävä tai parempi. Koronavuosi heikensi oppimistuloksia, kun koulut olivat kiinni 6+ kk.

Yhteensä 11 oppilasta jatkoi kummin tuella lukioon (Form 5 – Form 6). Lisäksi useat oppilaat etsivät sopivaa ammattitaitojen opintolinjaa.

A-level kokeissa eli ylioppilastutkinnossa koko maan läpäisyaste oli 81% ja Dzikwa Trustissa täydet 100%. Paras mahdollinen tulos pakollisesta kolmesta aineesta on 15 pistettä. Dzikwa Trustin kaikkiaan 15 oppilaasta 8 oppilasta sai 9 pistettä tai enemmän ja 6 oppilasta sai 12 pistettä tai yli. Uudet ylioppilaat etsivät nyt tukea ja stipendejä jatko-opintoihinsa.

Kouluvuosi 2021: Koulut sulkivat 4.6. normaalia lyhyemmän I lukukauden 2021 päätteeksi ja II lukukausi alkaa 28.6. Koulutuloksia löytyy täältä.

E-oppiminen ja tukitunnit

Etäoppiminen jatkuu aktiivisena. Pääasiallinen oppimisalustamme on Ruzivo ja sen valikoimat päättötutkintoja kirjoittaville luokille ovat hyvät. Ala-asteen viimeisen luokan oppilaille on tarjolla opetusta 11 aineessa; yläasteen ja lukion viimeisille luokille puolestaan 20 aineessa.

Tutkimme parhaillaan Learners Tab-nimistä yläasteiden tiedeaineiden etäoppimisalustaa, joka sisältää paljon videoita, käytännön esimerkkejä sekä interaktiiviset kokeet ja oman tietotason analyysit. Vuotuinen lisenssi maksaa USD 100/ kone, joten sellaisenaan se on meille liian kallis. Neuvottelemme hyvää tarjousta.

Pienryhmien tukiopetus jatkuu toimintakeskuksessa, Järjestämme erityisen ”lomakoulun” loppukokeita kirjoittaville oppilaille kesäkuussa.

Suurlähettiläsvierailu pitkästä aikaa

Covid-19 sulkutilan vuoksi korkean tason vierailut ovat olleet pitkään jäissä. Torstaina 3.6. jää lopulta murtui, kun Japanin uusi suurlähettiläs Satoshi Tanaka tuli vierailulle Dzikwa Trustiin. Hän tutustui ensin tukiohjelmaan orpolasten hyväksi ja toimintakeskukseen sekä Japanin valtionavustuksella rakennettavan yhdyskunta/taitokeskuksen suunnitelmiin. Dzikwa-lasten kuoro ja kulttuuriryhmä loistivat jälleen esityksillään, mm. Japanin kansallislaulu sujui mallikkaasti japaniksi. Lopuksi suurlähettiläs tutustui metsänistutus- ja ruokaturvatoimintaan. Komeat kaalit ja muuta vihannekset tekivät vaikutuksen, samoin uusi kanala.

Etsimme yhä kummeja

Kaikkiaan 55 lasta toivoo löytävänsä ikioman kummin! Kummina vaikutat suoraan yhden lapsen elämään ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin. 

Ala-asteen kummittomia lapsia on 39 ja yläasteen/ lukion oppilaita 16.

Auta orpolasta opintielle! 

Ota yhteys sähköpostilla: zimorvot at gmail.com tai suoraan Oiliin: oili.wuolle at gmail.com

Vuoden 2021 kummimaksut ovat:

Ala-aste €420; yläaste €540 ja lukio €720 ja maksun voi suorittaa itselle sopivissa erissä vuoden mittaan. 

Tili: Zimbabwen Aids-orvot ry, FI76 1745 3000 0616 40 ja viite 1012.

Dzikwa Trustin keittiö ja ruokaturvahankkeen kehitys

Normaalisti tarjoamme noin 80,000-90,000 ateriaa/vuosi. Vuosi 2020 oli koronaepidemian vuoksi hätäruokinnan vuosi ja tarjottujen aterioiden määrä kipusi ennätykselliselle 172,093 tasolle. Edelleenkin alkuvuonna 2021 Dzikwa Trustin keittiöllä on riittänyt ylimääräistä vilskettä, kun iso joukko naapuruston lapsia käy hakemassa lounaan, usein pariin kippoon/lapsi. Viiden ensimmäisen kuukauden aikana olemme tarjonneet yli 85,000 ateriaa, eli kaksinkertaisen määrään normaaliin verrattuna.
Dzikwa Trustin oma ruuan tuotanto on tärkeä toiminto lasten ruokailulle. Eri vihanneslajit menestyvät hyvin avomaalla kastelulaitteiden avulla ja toisessa kasvihuoneessa on kasvatettu runsaasti keräkaaleja. Kurkun ja tomaatin viljely on luvassa seuraavaksi. Uusi isompi kanala valmistui toukokuun lopulla. Hedelmätarhakin tuottaa satoa ja tiimi on korjannut innolla komeiden avokadojen ensimmäistä satoa. Lapsille on jaettu jo 750 appelsiinia ja 500 lisää on tulossa. Kiitämme ruokailun tukijoita lämpimästi! Kaiken kaikkiaan tarvitsemme ainakin 10,000 euroa lisää keittiön tukeen, jotta normaali budjetti menee umpeen.

Ruokatavaran lahjoitukset Zimbabwessa ovat myös tärkeitä suurkeittiömme toiminnalle. UK:ssa asuva lahjoittaja Cameron järjesti juuri 7 tonnin maissitoimituksen ja Kiinan suurlähetystö on luvannut lahjoittaa ruokaa ja hygieniatarvikkeita.

Kiitos EYL:n oppilaille päivätyökeräyksestä

Suomalaisten koulujen tuki on aina ilahduttavaa. Espoon yhteislyseon lukion oppilaat keräsivät työllään lasten ruokailuun yhteensä 2,000 euroa ja lisäksi koulun oman kummipojan tukimaksun. Maita basa!

Katso EYL:n uutisointia lahjoituksesta: https://eyl.fi/2021/05/31/eylin-taksvarkkipaiva-onnistui-hienosti-lampimat-kiitokset-zimbabwesta/

Tietokoneet ja muut lahjoitukset pakattu matkaan

Lämmin kiitos Euroopan keskuspankille (EKP) 20 käytetyn kannettavan tietokoneen lahjoituksesta sekä kaikille muille lahjoittajille Suomessa – muutama tietokone ja tabletti lisää sekä kännyköitä, reppuja, urheiluvaatetta! Yhdistyksen hallitus ahkeroi keväisen viikonlopun pakaten tavarat 15 isoon pahvilaatikkoon ja nyt koko lähetys on Kuljetusliike Niemellä rahtivalmiina. Arvioimme, että lähetys saapuu Zimbabwen noin kolmen viikon kuluttua. Vastaanottajana on tullivapaa Friends of Dzikwa Society.

Työharjoittelijoita ja vapaaehtoisia luvassa Suomesta syys-joulukuulle

Valoa taas tunnelin päässä. Meille on luvassa loka-joulukuulle kolme terveydenhoidon opiskelijaa Karelia AMK:sta Joensuusta työharjoitteluun. Alli, Henna ja Riikka ovat mukana orpolasten oppimisvaikeuksien selvittelyssä ja hyvinvoinnin tukemisessa. Kanadalainen kummi Merrill suunnittelee tulevansa lokakuulla opettamaan maantietoa muutamaksi viikoksi ja marras-joulukuulla saamme yhden vuoden tauon jälkeen kaivatun vapaaehtoisen, Jussin metsänistutus- ja ruokaturvahankkeeseen.