Zimbabwen Aids-orvot ry:n nimi muuttuu Zimbabwen lapset ry:ksi.

Zimbabwen Aids-orvot ry:n nimi muuttuu Zimbabwen lapset ry:ksi.


Zimbabwen Aids-orvot ry:n nimi muuttuu Zimbabwen lapset ry:ksi. Hallitus esittää, että nimenmuutos astuu voimaan 1. heinäkuuta 2021. Ruotsiksi nimi on Barn i Zimbabwe ja englanniksi Children of Zimbabwe Society

Nimi Zimbabwen Aids-orvot ry on ollut järjestön käytössä sen perustamisesta lähtien. 

“Perustimme säätiön Zimbabween ja yhdistyksen Suomeen 2000-luvun alussa. HIV/AIDS-epidemia oli 1990-luvulla jyllännyt erittäin rankkana Zimbabwessa ja levinneisyys oli jopa yli 25% aikuisväestössä”, kertovat järjestön perustajat Seppo Ainamo ja Oili Wuolle.

“Pahimpina vuosina orpolasten määrä kasvoi voimakkaasti ja n. 1,3 miljoonaa lasta jäi orvoiksi. Tuolloin oli luontevaa perustaa yhdistys nimellä, joka viittasi orpouden pääsyyhyn”, Seppo ja Oili kertovat.

Sittemmin maan tilanne on mm. valistuksen ja hoitojen kehittymisen myötä kohentunut ja HIV-levinneisyys on nyt tasolla 12,8% aikuisväestöstä. Uudet tartunnat ovat laskeneet selvästi ja äiti-lapsi-tartunnat saatu kuriin. Nyt arvellaan, että Zimbabwe voi saavuttaa UNAIDS-hankkeen tavoitteen AIDS-epidemian loppumisesta 2030 mennessä. 

Järjestön nimenmuutos tunnustaa maassa tapahtuneen muutoksen. 

“Lasten tuen tarve on kuitenkin edelleen suuri”, Zimbabwen lapset ry:n hallituksen puheenjohtaja Kaisa Leikola muistuttaa. 

“YK:n arvion mukaan Zimbabwessa yli 70 prosenttia väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Koronakriisillä on pitkäaikaiset vaikutukset lasten mahdollisuuksiin käydä koulua erityisesti kehitysmaissa ja työ tämän oppimisvajeen kaventamiseksi on äärimmäisen tärkeää.”  

Nimenmuutoksen yhteydessä myös järjestön logo uudistuu. Logon on suunnitellut Julia Alakulju.

“Logo kuvastaa lapsen kasvua pienestä isoksi. Järjestön toiminnasta ilmenee se, kuinka lapsen on turvallista kasvaa ja olla onnellinen käydessään koulua muiden lasten kanssa. Lapsia on myös eri ikäisiä ja kokoisia. Tämä logo on syntynyt siitä ajatuksesta, että järjestö tukee lapsen kehitystä ja hyvinvointia”, Julia kertoo.

Zimbabwen lapset ry on kohta 30 vuotta satsannut lahjakkaiden syrjäytymisvaarassa olevien lasten, erityisesti tyttöjen koulutukseen. Tule mukaan tukijaksi!