Kummikirje 5 / 2021

Kummikirje 5 / 2021

Maan yleistilanne ja lasten koulunkäynti

Koronaepidemia on leviämisvaiheessa myös Zimbabwessa ja koronatartunnat ovat virusmuunnosten vauhdittamina kasvaneet voimakkaasti tänä vuonna. Todettuja tartuntoja on reilut 116,000 ja tautiin menehtyneitä 3,900. Rokotesaatavuus on vaihdellut rajusti, tällä hetkellä rokotteita on saatavilla ja noin 6 % väestöstä on rokotettu kahteen kertaan. Hallitus kiristi epidemian hallintaan tähtäävää yhteiskunnan ja talouden sulkutilaa kesäkuun lopussa ankarimmalle eli 4-tasolle koko maassa. Sulkuun sisältyy: vapaan liikkumisen ja kokoontumisten rajoituksia, öinen ulkonaliikkumiskielto, kauppojen lyhennetty aukioloaika, tiukat ravintolarajoitukset ja etätyövaatimukset työpaikoilla sekä kaikkien oppilaitosten ja harrastuspaikkojen sulkeminen. Hallitus arvioi tilannetta kahden viikon välein ja sulkua on yhä jatkettu. Samalla rokotuskampanjaa on vauhditettu monin tavoin.

Zimbabwen kouluvuosi on kalenterivuosi ja siihen kuuluu normaalisti kolme lukukautta. Kouluvuosi 2021 sujuu koulujen kannalta erittäin huonosti, kuten jo edellinenkin vuosi. Tänä vuonna ensimmäinen lukukausi viivästyi tammikuun alusta pitkälle maaliskuuhun. Toisen lukukauden piti alkaa 4.6., ja vaikka kouluja on nyt velvoitettu olemaan valmiustilassa, koulujen avaaminen elokuussa on yhä hyvin epävarmaa.  Köyhien lähiöiden koulut eivät pysty tarjoamaan etäopetusta. Dzivarasekwan lapset ovat jo nyt olleet poissa kouluista jo yhteensä 4 kuukautta ja niinpä näkymät oppimistuloksille ovat huonot. Eri kouluasteiden loppukokeet ovat loka-joulukuussa.

Unicefin mukaan koulusulut kehitysmaissa ovat lisänneet lasten ja erityisesti tyttöjen ahdinkoa monin tavoin.

Mitä me olemme tehneet

Toimintamme keskittyy edelleen orpolasten oppimisen mahdollistamiseen, sekä vallitsevasta tilanteesta syntyvien oppimisvajeiden ehkäisyyn. Yhteistyökumppanimme Dzikwa Trust-säätiö järjesti jo v. 2020 tukiohjelmamme lapsille monipuolista tukiopetusta toimintakeskuksen tiloissa pienryhmissä. Lisäksi panostimme voimakkaasti etäoppimisalustojen aktiiviseen käyttöön. Tulokset olivat erittäin hyvät; Dzikwa Trustin oppilaiden tulokset loppukokeissa olivat reilusti maan keskiarvojen yläpuolella ja läpäisyaste oli 100 % sekä ala-asteen että lukion loppukokeissa. Säätiö on palkannut alueen pätevimpiä opettajia tukiopetukseen.

Tukemme lasten oppimiseen jatkuu siis aktiivisena v. 2021. Näin varmistamme sen, että lapsille ei synny pysyviä vahinkoja koulujen kiinni olemisesta; Zimbabwen kouluissa ei ole luvallista kerrata kouluvuotta. Toiminnan avulla pysymme myös hyvin perillä lastemme elämäntilanteesta.

  • Toimintakeskus noudattaa tiukkoja koronahygienian varotoimia. Toimintakeskuksen henkilökunta ja vapaaehtoiset opettajat ovat 80 %:sti saaneet ensimmäisen rokotuksen.   
  • Järjestämme pienryhmien lähiopetusta ja välikokeita oppilaille sekä jatkamme voimallisesti Zimbabwen opetussuunnitelmaan sopivien etäoppimisalustojen käyttöä.
  • Loppukokeita suorittavat oppilaat ovat saaneet käyttöönsä e-oppimisen välineet ja toimintakeskuksessa on tehokas wifi. Tehtäviä ja lukuaineistoja voidaan ladata laitteisiin käytettäviksi kotona ilman nettiyhteyksiäkin.
  • Dzikwa Trustin opettajat ja oppilaat käyttävät aktiivisesti viestintäsovelluksia kuten Whatsappia. Euroopan keskuspankin lahjoittamat 20 kannettavaa tietokonetta ja yhdistyksen kautta saadut älypuhelimet ovat suuri lisäapu toiminnalle.
Tarvitsemme yhä kipeästi lisää kummeja – Mitä voit tehdä? Kaikkiaan 45 lasta toivoo löytävänsä ikioman kummin! Kummina vaikutat suoraan yhden lapsen elämään ja rakennat hänelle tien tulevaisuuteen oman maansa rakentajana. 
Kummi päättää itse, miten paljon hän on yhteydessä tukemaansa lapseen. Kymmenet kummit ovat vuosien mittaan käyneet paikan päällä tutustumassa omaan lapseen ja toimintaan. Ala-asteen kummittomia lapsia on 31 ja yläasteen/ lukion oppilaita vailla kummia on 14. Tyttöjen osuus ohjelmassamme on 2/3.
Olemme käynnistäneet sosiaalisessa mediassa kampanjan, jolla toivomme löytävämme uusia kummeja mahdollistamaan lasten koulunkäynnin ja tukemaan heidän hyvinvointiaan. Haluamme kutsua sinut mukaan edistämään tätä tavoitetta!
 

Voit vaikuttaa kampanjamme onnistumiseen esimerkiksi seuraavilla tavoilla:
 
Auta orpolasta opintielle: Ota yhteys sähköpostilla: zimorvot at gmail.com tai suoraan Oiliin: oili.wuolle at gmail.com
 
Kilauta kaverille: Toiveemme on, että kysyt viideltä ystävältäsi, voivatko he tukea toimintaamme kummina.
 
Jaa viestiä sosiaalisen median kanavissa: Yhdistyksemme sivut Facebookissa ja Instagramissa sisältävät lukuisia kampanjaan liittyviä julkaisuja kuvine ja videoineen. Toivomme sinun jakavan julkaisuja omissa verkostoissasi. Voit samalla kertoa omista kokemuksistasi kummina ja siitä, miksi kummius kauttamme on merkityksellistä sekä lapselle, että kummille itselleen.
 
Kerro meille kummiudestasi viestillä tai videomuodossa, jonka voimme jakaa: miksi olet kummi? miksi juuri Zimbabwen lapset ry.? milloin ryhdyit kummiksi? mitä kummius antaa sinulle? miksi suosittelisit kummiksi ryhtymistä? Käytämme ilomielin viestiäsi, tai osia siitä lainauksena (nimettömänä tai nimesi kanssa – toiveesi mukaan) viestinnässämme. Viestin voit lähettää meille yksityisviestillä sosiaalisen median kautta, tai sähköpostitse maria.ainamo at gmail.com tai zimorvot at gmail.com.


  Muistutuksena vielä vuoden 2021 kummimaksut ovat:
Ala-aste (6-13 v.) 36 €/kk, tai 430 €/vuosi.
Yläaste (13-17 v.) 45 €/kk, tai 540 €/vuosi.
Lukio 60 €/kk, tai 720 €/vuosi

Syksyllä 2021 aloittavat uudet kummit maksavat kummimaksuista ainoastaan puolet! Kummimaksu käytetään lyhentämättömänä lapsen hyväksi. Se kattaa koulunkäynnin pakolliset maksut, oppimiseen ja sen tukeen liittyvät kulut, perusterveydenhuoltoa ja osan muista hyvinvoinnin tuen kuluista. Tili: Zimbabwen Aids-orvot ry, FI76 1745 3000 0616 40 ja viite 1012.
Lapsen koulunkäynnin mahdollistaminen maksaa kummille
n. yhden take-away kahvin verran päivässä.