Kummikirje 6 / 2021

Kummikirje 6 / 2021

Kesän alun yleistilanne

Jakarandakukinta värittää Hararen katuja syyskuusta lokakuun loppuun. Siellä täällä puut muodostavat lilan holvin. Vanhan sadon jäljet on kulotettu ja katseet siirretty tulevan sade- ja satokauden alkuun, siis marraskuun puoliväliin.
 
Koronaepidemia on hiukan talttunut rankkojen sulkutoimien ja rokotusten ansiosta. Kertaalleen rokotettujen määrä on noussut 3.2 miljoonaan ja kaksi rokotetta on saanut 2.4 miljoonaa ihmistä. Todettuja tartuntoja on reilut 131 875 ja tautiin menehtyneitä 4 463. Maassa on nyt 2-tason sulkutila: maskipakko ja hygienian sekä etäisyyksien ylläpito julkisissa tiloissa, öinen ulkonaliikkumiskielto, asiakasmäärien rajoitukset ravintoloissa, teattereissa, urheilutapahtumissa. Maan sisäinen liikenne on vapautettu ja turistit kahdella rokotuksella ja negatiivisella PCR-tuloksella voivat saapua maahan ilman karanteenia.

Tarvitsemme kummeja vielä 28 lapselle

Lämmin kiitos kaikille tänä vuonna kummihankintaan osallistuneille!

Vielä pieni loppukiri vuodelle 2021: Tiedämme, että tehokkain keino löytää uusia kummeja on nykyisen kummin oma tarina ja suosittelu. Toiveemme onkin, että Kummina/ tukijana kysyt viideltä ystävältäsi, haluaisivatko he tukea toimintaamme nimetyn lapsen kummina. Email Oilille: oili.wuolle@gmail.com

Vuoden 2021 kummimaksut
Vuosi on jo pitkällä, joten nyt aloittavilta uusilta kummeilta laskutamme ainoastaan puolikkaan normaalista kummimaksusta:

Ala-aste €210; yläaste €270 ja lukio € 360ja maksun voi suorittaa itselle sopivissa erissä.

  • Zimbabwen lapset ry, FI76 1745 3000 0616 40 ja viite 1012.

Auta lasta opintielle!
Kummi vaikuttaa suoraan yhden lapsen elämään ja rakentaa hänelle tien tulevaisuuteen oman maansa rakentajana. Tyttöjen osuus ohjelmassamme on 2/3. Kummimaksu käytetään lyhentämättömänä lapsen hyväksi. Se kattaa koulunkäynnin pakolliset maksut, oppimiseen ja sen tukeen liittyvät kulut, perusterveydenhuoltoa ja osan muista hyvinvoinnin tuen kuluista.

Erikoisen kouluvuoden loppu jo häämöttää

Toinen ja samalla ylipitkä viimeinen lukukausi käynnistyi täysillä 6.9. ja päättyy 17.12. Dzikwa Trustin ala-asteen oppilaista 31 kirjoittaa päättötutkinnon, yläasteen loppukokeisiin valmistautuu nyt 18 ja yo-kokeisiin 16 oppilastamme. Opetusministeriö on juuri julkaissut loppukokeiden aikataulut, joiden mukaan yläasteen ja lukion kokeet jatkuvat poikkeuksellisesti aina tammikuun loppuun saakka!

Zimbabwen syys/talvikausi touko-elokuu oli kattavan tukiopetuksen aikaa Dzikwa Trustissa. Järjestimme 7 vapaaehtoisen voimin ala-asteen opetusta 3-6 luokille lähiopetuksessa kesä- ja heinäkuun ajan; elokuussa oppilaat tekivät annettuja kotiläksyjä. Kaikkiaan 62 oppilasta kävi tunneilla, joita oli 20 tuntia/vko. Lisäksi ala-astelaiset kävivät IT-opetuksessa noin 4 t viikossa. Ala-asteen viimeisen luokan oppilaat kävivät tukiopetuksessa omissa kouluissaan.

Vanhemmille oppilaille (Form 3-6) opetusta oli 12 aineessa. Osallistujia oli yhteensä 62 ja opettajina toimivat Alouis, 3 Dzikwa Trustin jatko-opiskelijaa ja 6 Dzivarasekwan kokenutta opettajaa. Opettajat järjestivät loppukokeet 2.-13.8. ja kaikki oppilaat osallistuivat kokeisiin.

Apuna e-oppiminen:

Rumbidzai paimentaa oppilaitamme e-opetuksessa, jota on järjestetty kattavasti loppukokeita kirjoittaville luokille. Dzikwa Trustin Grade 7-oppilaista 37 on rekisteröitynyt Ruzivo-palveluun, ja samoin 21 Form 4 ja 16 Form 6-oppilasta. Vuodesta 2020 alkane yhteensä 140 oppilasta on aktiivisesti käyttänyt Ruzivon e-alustaa. Oppimateriaalia ja tehtäviä on hyvin tarjolla, ala-asteella 11 aineessa, yläasteella 20 ja lukiossa myös 20 aineessa.

Dzikwa Trust ohjaa oppilaitaan käyttämään myös Unicefin avulla perustettua Learning Passport-palvelua, jossa onkin nyt aiempaa paremmin oppimateriaaleja tarjolla. Erityisesti Grade 7, Form 3, 4 ja 6-oppilaat käyttävät palvelua. Ala-astelaisille löytyy kuunneltavia nauhoituksia eri aineissa.

Tutkimme edelleen yksityistä maksullista Learners Tab-alustaa, joka tarjoaa Yläasteen tiedeaineiden sekä englannin oppimateriaalit ja interaktiivisen testiympäristön. Opetus perustuu paljon kiinnostaviin ja hauskoihin videoihin, joissa teoria tuodaan käytännön elämän tilanteisiin. Teknisten ongelmien jälkeen demoversio on nyt ilmaisessa käytössä. Jatkoa ajatellen lisenssin hinta, USD 100/laite on meille liian korkea ilman erityisrahoitusta.

Tutkimme edelleen yksityistä maksullista Learners Tab-alustaa, joka tarjoaa Yläasteen tiedeaineiden sekä englannin oppimateriaalit ja interaktiivisen testiympäristön. Opetus perustuu paljon kiinnostaviin ja hauskoihin videoihin, joissa teoria tuodaan käytännön elämän tilanteisiin. Teknisten ongelmien jälkeen demoversio on nyt ilmaisessa käytössä. Jatkoa ajatellen lisenssin hinta, USD 100/laite on meille liian korkea ilman erityisrahoitusta.

Lasten päivittäinen ruokailu

Dzikwa Trustin keittiö on COVID-19 maailmassa joutunut jatkamaan DZ-yhteisön lasten hätäapuruokintaa koko vuoden. Ennakoimme, että 2021 on uusi ennätysvuosi, jolloin koko vuoden ateriamäärät noussevat yli 220,000. Sosiaalivirasto on saanut tiedot ruokatuen laajuudesta ja on hyvin kiitollinen avustamme DZ:n heikoimmille, mutta heillä ei ole tarjota lyhyellä aikavälillä tukea.

Normaalisti kuukauden annosmäärät ovat 8,000 – 9,000 välillä, mutta nykyisin määrät ovat yli kaksinkertaiset. Syyskuun loppuun mennessä kuluvan vuoden tilastot näyttävät tältä:

Ruokailun pitkän ajan kehitys on seuraavanlainen:

Vetoomus: Lapsia on vaikea käännyttää pois jonosta, vaikka kirstunpohja tulossa vastaan! Lahjoita loppuvuoden ruokamenoihin viitteellä 1038!

Lasten muu hyvinvointi

Olemme voineet ylläpitää perustoimintoja. Touko-elokuulla lasten käyntejä lääkärissä ja klinikalla oli kaikkiaan 300 (283 I lukukaudella). Lapset lainasivat kirjoja ahkerasti, yhteensä 729 lainausta. Puuttuvia syntymä- tai henkilöllisyystodistuksia tai passeja ei voitu prosessoida koronasulun vuoksi; niinpä Natashan työlistalla on vielä 79 tapausta hoidettavina. Kuoro on harjoitellut, samoin tanssi-, marimba- ja teatteriryhmä. Tyttöjen voimaannuttamiskerho, Dzikwa Sisterhood Club, on kokoontunut säännöllisesti.

uhlia ja vapaaehtoisia tiedossa ja uusia avauksia varainhankintaan

Toimintakeskukseen Japanin valtion avustuksella rakennettava kaksikerroksinen Community Outreach & Skills-training Centre” on pian viimeistelyvaiheessa. Juhlallinen avaus pidetään perjantain 26.11., jolloin Japanin suurlähettiläs Satoshi Tanaka on lupautunut kunniavieraaksemme.

Dzikwa Trustin yhteistyöjärjestö, Friends on Dzikwa Society, on saanut päätökseen USAn lähetystön avustuksella (US Ambassador’s Special Self-Help Fund) järjestetyn pienyrittäjyyskoulutuksen. Kaikkiaan 32 osallistujaa sai todistuksen 14.9.2021 ja ilo oli suuri, kun 4 ryhmää sai kukin myös vajaan 300 US-dollarin alkupääoman käyttöönsä.

Suunnittelemme lasten joulujuhlaa Suomen itsenäisyyspäivän tienoille. Pitkän tauon jälkeen Zimbabween on vihdoin tulossa suomalais ia! Metsänistus- ruokaturvatoiminnan säännöllinen vapaaehtoinen Jussi tulee kuukaudeksi marraskuun alussa ja lisäksi saamme lasten tukitoimintaan kolme Karelia AMK:n opiskelijaa, Allin, Hennan ja Riikan ajalle 9.11.2021-6.2.2022. He työskentelevät lasten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parissa, oppimisvaikeuksien selvittelyssä ja ala-asteen tukiopetuksessa.

Jännittäviä polkuja pitkän ajan kestävyyteen:

Uusi avauksemme on hyväntekeväisyysjärjestön rekisteröinti USA:ssa, Virginian osavaltiossa osaavan juristin avulla. Prosessi on onnistuneesti saatu läpi ja USAn verottaja on antanut järjestölle koko maassa verovapauden. Tämä IRS 501(c)(3) -status on oleellinen USA:ssa annetuille lahjoituksille; ilman sitä lahjoittajat eivät ole kiinnostuneita. Järjestöllä on myös USD-pankkitili.
Kiitos aktivisteille – olemme saaneet jo kaksi kummia Yhdysvalloista!

Nyt on menossa PR-materiaalien tuottaminen.

Hyvä ystävä – Jos sinulla on sellaisia kontakteja USA:ssa, jotka ovat kiinnostuneita tehokkaasta ruohonjuuritason kehitysyhteistyöstä, pyydä lisää tietoja: oili.wuolle@gmail.com