Kummikirje 1 / 2022

Kummikirje 1 / 2022

Zimbabwen kasvukausi 2021-2022 alkoi viivästyneenä, sillä säännölliset sateet tulivat myöhässä ja maissin istutukset pääsivät hitaasti käyntiin. Tammikuu 2022 on sitten tuonut runsaita sateita, jopa tulvimista. Maissin sato-odotukset ovat nyt pääosin normaalit; Zimbabwen tyypillinen maissisato on noin 1 milj. tonnia kasvukaudessa ja maa joutuu yleensä tuomaan maissia 1.1 tonnia/v.

Zimbabwen talous hyötyi maatalouden ennätyssadosta v. 2021 ja kaivostoiminnasta. BKT-kasvu oli noin +4 %. Vuodelle 2022 hallituksen kasvuennuste on +5.5 % ja IMF:n ennuste +3.1 %. Inflaatio on pysytellyt 60 %:n tienoilla. Talouden riskejä nyt ovat maataloustuotannon jääminen heikoksi, valuuttakurssin heikentyminen ja hintojen nousuvauhdin kiihtyminen, sähkökatkokset, Covid-19 pandemian mahdollinen ryöpsähtäminen uudelleen ja julkisen talouden velkaisuus.

Joulukuu oli koronaepidemian 4. aallon huippua, tartuntoja on kaikkiaan kirjattu 230 740 ja kuolemia 5 367. Käyrät ovat tammikuun aikana laskeneet selvästi ja näytteiden positiivisuusaste on nyt ollut selvästi alle 10 %. Ensimmäisen rokotuksen on saanut 4,3 ja toisen 3,3 milj. ihmistä. Hallituksen sulkutilan säännöksiä vapautettiin 1.2. alkaen taas lievemmiksi. Täällä on edelleen voimassa öinen ulkonaliikkumiskielto, kokoontumisrajoituksia, rokotustodistuksen vaateita, maskipakko ja maahan tullessa vaaditaan negatiivinen PCR-tulos.

Kouluvuoden alku ja vuoden 2020 ala-asteen loppukokeiden eli Grade 7-tulokset

Koulut avautuivat noin kuukauden myöhässä 7.2. Alku hiukan kangertelee, kun opettajien tyytymättömyys palkkaukseen purkautuu lakon uhkana, poissaoloina tai vain passiivisena paikalla olona. Dzikwa Trust on jatkanut tukiopetusta koko tammikuun ja kaikille loppukokeita tänä vuonna kirjoittaville on tarjolla e-oppimisen välineet ja aineistot.

Pyrimme laajentamaan erityisesti englannin, matematiikan ja luonnontieteiden e-oppimista kaikille yläasteen ja lukion luokille. Neuvottelemme juuri erinomaisen, joskin maksullisen verkko-oppimisen alustan(Learners Tab) käytöstä pilottivaiheen jälkeen.

Maanantaina 7.2. saimme vihdoin viime vuoden ala-asteen päättötutkinnon tulokset. Valtakunnallisesti taso nousi hiukan ja kaikkien aineiden läpäisyaste eli ns. pass rate oli 41.3 % (2020: 37.6 %; 2019: 46.9 % ja 2018: 52.1 %). Dzikwa Trustin oppilaista kaikkiaan 30 kirjoitti vuoden 2021 ala-asteen loppukokeet.

Oppiaineiden kokonaisuuksia on ala-asteella 6: englanti, shona, matematiikka, maatalous+ IT, uskonto+ yhteiskuntaoppi sekä urheilu+ taideaineet.

Täyden kympin tulos on yhteensä 6 pistettä; mitä alhaisemmat pisteet, sen parempi tulos (erinomainen = 1, kiitettävä = 2 ja 6 = huonoin hyväksytty eli 36 pistettä on korkein vielä hyväksytty kokonasitulos).

Dzikwa Trustin tulokset olivat jälleen hyvät, kokonaistuloksissa meillä oli 100:n läpäisyaste. Paras oppilaamme sai 8 pistettä, yksi sai 9 pistettä, kolme oppilasta 10 ja kolme 11 pistettä ja lisäksi kahdella oppilaalla oli 12 ja kahdella 13 pisteen tulokset. Miltei kaikki oppilaat jatkavat yläasteelle eli Form 1-luokalle. Kiitos teille kummit, kun olette luvanneet tukea lastanne 4-vuotiselle yläasteelle.

Toimintakeskuksen reippaat työharjoittelijat & vapaaehtoiset ja muita kuulumisia

Karelia ammattikorkeakoulun työharjoittelijat, Alli, Henna ja Riikka jatkoivat hyvää työtä helmikuun alkuun saakka lasten parissa. Heillä oli 3 kk:n harjoittelussaan kullakin oma ryhmä mentoroitavia opiskelijoita, joilla on ilmennyt motivaation puutetta opiskelussa, poissaoloja ja heikkouksia vuorovaikutustaidoissa.

Lisäksi tytöt pitivät tukitunteja alakoululaisille, tekivät kotikäyntejä, osallistuivat tyttöjen voimaanuttamiskerhoon ja järjestivät urheilua ja pelejä lapsille. Karelia-trio pureutui myös toimintakeskuksen ensiapuvalmiuksiin, järjesti kolmelle ryhmälle käytännön kurssin ja loi ensiapulaukulle ohjeistuksen. Saimme myös kommentteja kaikkiin ”selviytymisoppaisiimme”, jotka nyt uusitaan. Tytöillä oli matkan ajalta hienot Instagram-päivitykset ”harkkazimbassa”. Suurkiitos Joensuun tehotriolle!

Kokenut eteläisen Afrikan tuntija, eläkkeellä oleva sairaanhoidon opettaja Ritva on ollut vapaaehtoisena tammi-helmikuulla. Myös Ritva on toiminut nuorten mentorina ja auttanut tukiopetuksessa sekä järjestänyt henkilökunnalle terveysvalistusta. Erityiskiitos Ritvalle oppilaamme Royn äidin kaihileikkauksen järjestelyistä!

Koulutarvikehankinnat: Hankintapäällikkö Priscilla on laatinut koulunkäynnistä vastaavan Levitan kanssa budjetin koulupukujen ja -kenkien, kirjojen, vihkojen ja muiden koulutarvikkeiden sekä hygieniatarvikkeiden hankinnoille. Kokonaissumma on runsaat 20,000 euroa. Ensimmäiset erät on jo jaettu lapsille koulujen avautuessa.
 
E-oppimiseen
on onneksi tulossa jonkin verran tablettien ja älypuhelinten lahjoituksia UNICEF Zimbabwelta. Lisäksi odotamme kovasti, että Suomen Pankin lupaamat käytetyt läppärit saadaan matkaan viimeistään maaliskuussa.

Toimintakeskuksen keittiön toiminta on sopeutettu nyt lähes normaaliksi parin vuoden ”hätäapuruokinnan” jälkeen. Vuosi 2021 oli ennätysvuosi, sillä tarjosimme noin 230,000 annosta. Tammikuussa 2022 lounasannoksia tarjottiin kaikkiaan 8,562 ja päivittäin keskimäärin 330 annosta.

Kummittomat lapset

Meillä oli vuoden 2021 päättyessä 23 lasta vailla omaa nimettyä kummia. Helmikuun alussa heitä oli 18 ja parasta aikaa otamme tukiohjelmaan vähintään 30 uutta oppilasta, lähinnä ala-asteelle. Kummeja siis tarvitaan taas!

Kummina vaikutat suoraan lapsen elämään ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin palkitsevalla tavalla.

Vuoden 2022 kummimaksut ovat:
Ala-aste €420; yläaste €540 ja lukio €720 ja maksun voi suorittaa itselle sopivissa erissä.

Ota yhteys sähköpostilla suoraan Oiliin: oili.wuolle at gmail.com

Varainhankinnan erityiskuulumisia

Dzikwa Trust on hakenut Zimbabwessa UNDP:ltä 2 vuoden hankerahoitusta ruokaturvan ja ympäristötoimintojen kehittämiseen. Hankkeeseen kuuluu mm. hedelmätarhauksen, vihannesviljelyn ja mehiläistarhauksen lisäämistä ja muutamia uusia toimintoja ruokaturvaan sekä ympäristökasvatusta luontopolkuineen. Olemme loppusuoralla ja toivomme parasta.

Olimme myös hakeneet ruokaturvatoimintaan Australian valtion DAP-avustusta, mutta tällä kierroksella emme saaneet apurahaa.

Yhdistys valmistelee parhaillaan 3 vuoden hankehakemusta UM:lle. Kohteena on haavoittuvassa asemassa olevien nuorten, erityisesti tyttöjen työllistymistaitojen valmennus ja konkreettisten taitojen lisääminen (mm. kunnollinen digilukutaito ja atk-ajokortti), työelämän vaatimien olennaisten ”pehmotaitojen” vahvistaminen, työnhaun taidot ja myös tyttöjen ohjaaminen STEM-aineiden pariin (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Hakemusten jättö on 4.3. mennessä.

Tule mukaan vapaaehtoisena!

Yksi tärkeä periaate yhdistyksemme toiminnassa on se, että pyrimme pitämään hallintokulut mahdollisimman pieninä ja käyttämään kertyneet varat lasten tukemiseksi Zimbabwessa. Tämä on mahdollista siksi, että Suomessa toimintamme toteutetaan vapaaehtoisvoimin. Hallituksen tueksi tarvitsemme koko ajan vapaaehtoisia, eri aloilta ja kaiken ikäisiä. Anjalle menee lämmin kiitos sinnikkäästä avustamisesta lasten haastattelujen lähettelyssä!

Kuluvan vuoden aikana tekemistä löytyisi ainakin seuraavien asioiden parissa:

– Ideointia varainhankintaan

– Koulu- ja oppilaitosyhteistyö (esim. kouluyhteistyön suunnittelu ja materiaalit, kouluvierailut, opintoharjoittelija-asiat).

– Viestintä ja markkinointi (esim. Instagram, nettisivujen päivitys, esitteiden yms. materiaalien päivitys). Markkinoinnissa tarvitsemme aivan erityisesti apua UK- ja USA-varainhankinnan ideointiin ja kohdennettujen materiaalien suunnitteluun ja tekoon ja keskiössä on toiminnan tulosten ja vaikutusten esittäminen vakuuttavasti. Meillä on sekä UK:ssa että USA:ssa lahjoittajille tarjolla verovähennysetu!

– Tapahtumien järjestäminen (aloitamme Dzivarasekwan lasten tukitoiminnan 30-vuotisjuhlien suunnittelun vuodelle 2023).

– Lehtijuttujen yms. skannaus ja arkistointi.

Olisi hienoa, jos saisimme mukaan toimintaan lisää vapaaehtoisia ja sitä kautta entistä vaikuttavampaa tekemistä. Jos koet, että sinulla olisi mahdollisuus antaa aikaasi Dzivarasekwan lasten hyväksi ja/tai tunnet ihmisiä, joita toimintamme voisi kiinnostaa, niin olethan yhteydessä puheenjohtaja Kaisaan (kaisa.leikola at gmail.com tai 040-5084784).

Vuoden 2022 tukimaksujen laskutusaikataulu:

Saatte yhdistyspostia Marikaisalta, joka vastaa laskutus- ja talousasioista.

Tammikuu: 
– jäsenmaksut (€40 viite 1009) & yleiskummimaksut (€180 viite
1119)

Helmikuu:
– ala-asteen kummimaksut ja ylä-asteen Form 2-4 sekä lukion      
viimeisen luokan eli Form 6 kummimaksut

Maaliskuu:      
– yläasteen aloittavien eli Form 1 kummimaksut ja lukion
ensimmäisen luokan eli Form 5 kummimaksut

Laskutamme jatko-opiskelijoiden yksilölliset tukimaksut alkuvuoden mittaan.

Moni kummi maksaa kummimaksun osissa. Ohjeet tähän löytyvät nettisivuiltamme: https://zimbabwenlapset.org/kuukausilahjoitus/