Kulttuuriharrastusten parissa lapset pääsevät toteuttamaan itseään

Dzikwa Trustin kulttuuritoiminta on aktiivista ja esittävän taiteen eri lajien säännöllisissä harrastuksissa on mukana noin 100 lasta ja nuorta. Harrastusten kautta lapset voivat vaalia maan rikasta kulttuuriperintöä, löytää omia vahvuuksiaan ja toteuttaa itseään. Kulttuuriryhmän harrastuskerhot kokoontuvat harjoittelemaan toimintakeskukselle lauantaisin ja sunnuntaisin. Tanssiryhmä tanssii rytmikkään marimbojen ja rumpujen soiton tahtiin, kuoro harjoittelee stemmoja ja näytelmäryhmä tekee draamaharjoitteita. Opettajina toimivat Dzikwa Trustin kulttuurikoordinaattori, omat nuoremme ja paikalliset taiteilijat. Lähes jokainen lapsi pääsee kerran vuodessa joko luonto- tai kulttuuriretkelle.

Voit myös lahjoittaa suoraan tilille FI76 1745 3000 0616 40, viitenumerolla 1067.

Menestyksekkäitä esiintymisiä
Dzikwa Trustin kulttuurityhmän musiikkia, tanssia ja draamaa yhdistelevä esiintyminen ammentaa rikkaasta kansanperinteestä. Taitavat kulttuuriharrastajamme esiintyvät sekä toimintakeskuksen vierailijoille että vierailevat muualla järjestettävissä tilaisuuksissa. Ulkopuolisia esiintymisiä on ollut mm. Hararen kulttuurifestivaalien nuorisoareenalla sekä Hararen REPS-teatterin lavalla, Zimbabwe presidentin residenssissä ja valtion edustustiloissa, kaupunginkirjastossa, St. John Ambulancen ja Birdlife Zimbabwen tilaisuuksissa. Erityisen huomion ansaitsee Dzikwa Trustin kuoro, joka esiintynyt lukuisten suurlähetystöjen tiloissa, koska se osaa 13 eri maan kansallislaulut niiden omalla kielellä. Esityksistä on saatu loistavat arvostelut lehdistöä myöten. Menestys on osoittanut, että luontaisiin vahvuuksiin satsaamalla voidaan päästä huippusuorituksiin.
Liikkuminen on hauskaa yhdessä
Liikuntaharrastuksilla on tärkeä rooli lasten elämässä. Kavereiden kanssa on hauska harrastaa ja saada välillä ajatukset pois muuten haastavassa arjessa. Toimintakeskuksen pallokenttä on tiiviissä käytössä ja vilskettä riittää joka päivälle. Isommat lapset pelaavat koripalloa, pojat katujalkapalloa ja pienemmät lapset kisailevat zimbabwelaista ”polttopalloa” heitellen. Tuemme lasten liikuntaharrastuksia monipuolisesti hankkimalla urheilujalkineita, -vaatteita ja -välineitä. Lahjoitukset ovat tärkeitä harrastustoiminnan ylläpitämiseksi.
Hararen kansainvälinen kulttuurifestivaali on vuoden kohokohta
Zimbabwen mainio kulttuurifestivaali, vuodesta 1999 alkaen pidetty Harare International Festival of Arts eli HIFA toukokuun alussa on ollut Dzikwa Trustin lapsille yksi vuoden huippukohta. Dzikwa Trustin noin 30 hengen marimba- ja kansantanssiryhmä on esiintynyt festivaalien nuorisoareenalla joka vuosi vuodesta 2009 alkaen. Vuonna 2014 marimbaryhmämme vei kilpailun voiton. Dzikwa Trustin lapset saavat myös ilmaislippuja tapahtumaan ja pääsevät seuraamaan esityksiä. Katso video HIFA-festivaalien marimba-kilpailujen tunnelmasta Dzikwa Trustin YouTube-kanavalta. Vuosina 2020-2021 ei HIFA-tapahtumaa ole korona-viruksen vuoksi pidetty.
Jalkapalloilua Dzikwa Soccer Academyn -joukkueissa
Saksalaisen Harare e.V.:n tuen turvin käynnistettiin lapsille oma tavoitteellinen jalkapalloseura Dzikwa Soccer Academy. Joukkueita on neljä alle 18-vuotiaille ja lisäksi yksi joukkue yli 18-vuotiaille. Joukkueemme harjoittelevat ahkerasti ja pelaavat turnauksissa lähialueen joukkueita vastaan. Menestystäkin on tullut mukavasti. Vuonna 2014 pelattiin 115 ottelua, joista Dzikwa voitti 61 ja ylsi tasapeliin 33 pelissä.

Myös poikien ja tyttöjen koripallojoukkueet pelaavat paikallisissa sarjoissa, mutta koronan takia toiminta ei ole säännöllistä.

Yleisurheilupäivä stadionilla järjestetään vuosittain
Kerran vuodessa lapset pääsevät kisaamaan perinteisissä yleisurheilulajeissa upeissa puitteissa Zimbabwe National Sports -stadionilla Hararessa. Syyskuisessa urheilupäivässä on suuren urheilujuhlan tuntua, kun neljään joukkueeseen jaetut lapset kilpailevat reilussa urheiluhengessä. Tapahtumalla on tärkeä rooli yhteishengen luojana ja samalla tuodaan Dzikwa Trustin toimintaa tutuksi mm. paikallisille yrityksille. Zimbabwen kansallinen TV-yhtiö kertoo vuosittain tästä tapahtumastamme pääuutisissaan. Ensimmäinen urheilupäivä järjestettiin jo vuonna 2002 ja siitä on tullut tärkeä perinne, jota kaikki lapset odottavat innolla. Vuosina 2020 ja 2021 tätä urheilutapahtumaa ei ole voitu järjestää.