Metsänistutus, ruokaturva ja luontoyhteys
60 hehtaarin kokoinen Hararen kaupungilta vuokrattu metsäpalstamme sijaitsee Dzivarasekwassa. Metsänistutushankkeemme ja maanparannusohjelman taustalla on polttopuun saannin varmistaminen yhteisölle, vihannesten ja hedelmien sekä broilereiden ja kanien kasvattaminen, paikallisten viljelijöiden satojen kohentaminen ja lasten ympäristökasvatus. Vuonna 2011 käynnistetty Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyöhankevarojen turvin toimivan hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat Zimbabwen metsähallitus, Bindura University of Science Education sekä Helsingin yliopiston VITRI (Viikki Tropical Resources Institute). Hanke sisältää mm. taimien kasvatusta, nopeasti kasvavien puulajien istutusta polttopuun hankintaa varten, muiden kestävien paikallisten puulajien istutusta, malleja ja käytännön keinoja metsien ja maatalouden rinnakkaiseloon, vihannesten, hedelmäpuiden, broilereiden ja kanien kasvatusta, mehiläistarhausta sekä ympäristötietouden antamista ja myöhemmin myös pienimuotoisia hankkeita puun käsittelyyn.
Luonto- ja opintoretket
Yksi tapa palkita hyviä suoriutujia ja ahkeria oppilaita on ottaa heitä mukaan retkille tutustumaan Zimbabwen luontoon ja villieläimiin. Myös kummi voi viedä lapsen retkelle. Suosittu retkikohde on Chipangalin villieläinten orpokoti, jossa lapset tutustuvat mm. leijoniin ja leopardeihin. Muita retkikohteita ovat mm. Imire Safari Ranch, Lion Park, Bulawayon luonnonhistoriallinen museo, ja Antelope Park -eläinpuisto. Retket ovat lapsille mieleenpainuvia ja ainutlaatuisia elämyksiä, jotka auttavat jaksamaan välillä raskaassa arjessa.
Puun taimet kasvatetaan omassa taimitarhassa
Palstamme 300 neliön katetussa taimitarhassa kasvatetaan taimia istutettavaksi. Taimitarhan kapasiteetti on yli 60.000 puuntainta vuodessa. Suurin osa taimista on nopeasti kasvavia eukalyptuspuita. Ympäristöhanketta varten olemme saaneet tukea UM:n kehitysyhteistyövaroista 68 000 € vuosille 2011-2013 ja 67 500 € vuosille 2014-2016.
Ruokaturvaan panostetaan enemmän
Vuonna 2018 Alankomaiden suurlähetystö lahjoitti varat broileri- ja kanituotannon tilojen rakentamiseen sekä toiminnan aloittamiseen. Seuraavana vuonna Australian suurlähetystö puolestaan antoi varat mm. kaksi 250 neliön kasvihuoneen sekä 5 KVA:n aurinkovoimalan rakentamiseen. Nyt saamme pääosan Dzikwa Trustin keittiön tarvitsemista vihanneksista ja puolet sen tarvitsemasta lihasta omasta takaa.
Voit myös lahjoittaa suoraan tilille FI76 1745 3000 0616 40, viitenumerolla 1135.