Toiminta

Toimintaympäristö

Vuonna 1980 itsenäistynyt Zimbabwe (entinen Etelä-Rhodesia) sijaitsee trooppisella vyöhykkeellä eteläisessä Afrikassa, rajanaapureinaan Etelä-Afrikka, Botswana, Sambia ja Malawi. Zimbabwe on luonnonvaroiltaan rikas maa, jonka taloudellinen ja yhteiskunnallinen tilanne on kuitenkin pitkään kärsinyt epävakaudesta, velkaantumisesta ja investointien puutteesta. Maan asukasluku on noin 15 miljoonaa. Eliniänodote on nykyisin 61.2 vuotta. HIV/AIDS-epidemia on laajalle levinnyt Zimbabwessa, mutta levinneisyys on saatu valistuksen ja hoitojen kehittymisen ansiosta selvään laskuun. Tuoreimman arvion mukaan levinneisyys aikuisväestössä on 12.8 %. Kaikkiaan noin 1.4 miljoonaa ihmistä kantaa HIV-virusta; lääkitys kuitenkin tavoittaa hyvin viruksen kantajat. Lapsista yli 20 prosenttia on menettänyt ainakin toisen vanhemmistaan AIDSin vuoksi ja maassa on edelleen lähes miljoona AIDS-orpoa. Kolmasosa AIDS-orvoista asuu orpokodeissa, mutta noin kaksi kolmasosaa sukulaisten tai muiden aikuisten kanssa. Niillä lapsilla, jotka asuvat orpokotien ulkopuolella, on yleensä vaikeuksia käydä koulua ja saada opetusta säännöllisesti.

YK arvioi, että noin puolet väestöstä eli äärimmäisessä köyhyydessä vuonna 2020. Koronavirus on kurittanut maan taloutta ja erityisesti köyhien elämää ja epidemia on pahentunut toukokuusta 2021 alkaen.  Eriasteiset sulkutilat koronasta johtuvan tautitilanteen hillitsemiseksi vaikuttavat monin tavoin talouteen, yhteiskuntaan, koululaitokseen, liikkumiseen ja kansalaisoikeuksiin. Rokotuskampanja Zimbabwessa etenee kohtuulliseesti. Kaikki koulut ja muut oppilaitokset ovat olleet suljettuina pitkiä aikoja v. 2020 ja 2021.

Lisätietoa Zimbabwesta: The World Factbook (CIA) tai UNAIDS (YK)
Ajankohtaista tietoa: Suomen suurlähetystö Lusakassa.

Tuemme lasten koulunkäyntiä ja yleistä hyvinvointia

Zimbabwen lapset ry on suomalaisten perustama, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhdistys. Toimintamme on jatkunut pitkäjänteisesti jo yli 30 vuotta. Tuemme 400 orpolapsen koulunkäyntiä ja hyvinvointia Hararen köyhässä 125,000 asukkaan lähiössä, Dzivarasekwassa, jonne olemme rakentaneet monipuolisen toimintakeskuksen. Zimbabwessa käytännön toiminnasta vastaa Dzikwa Trust -säätiö, jonka palveluksessa toimii pieni palkattu henkilöstö. Suomessa yhdistyksen toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön ja kentällä Zimbabwessa sitä koordinoivat suomalaiset perustajat, Seppo Ainamo ja Oili Wuolle, jotka toimivat vapaaehtoisina johtajina. Mukana on aina myös muitakin vapaaehtoisia ja opiskelijoita työharjoittelussa.

Toimintamme tukimuodot

Yhdistyksen ja Dzikwan tarjoama tuki lapsille on koulunkäynnin tukiohjelma.
Dzikwan toimintakeskus on kaiken toiminnan sydän.
Tarjoamamme lämmin ateria on monen Dzivarasekwan lapsen päivän ainoa kunnon ateria
Yhdistyksen keräämän tuen avulla voidaan hoitaa akuutit sairastumiset ja hankkia lapsille syntymätodistuksia.
Tarjoamme lasten koulunkäynnin mahdollistamisen lisäksi tukiopetusta, sekä tietoteknisiä valmiuksia.
60 hehtaarin kokoinen Hararen kaupungilta vuokrattu metsäpalstamme sijaitsee Dzivarasekwassa. Lisäksi kasvatamme mm. hedelmiä, vihanneksia ja kaneja lasten ruokaturvaksi.
Kulttuuritoiminta on aktiivista ja kulttuuriharrastuksissa on mukana paljon lahjakkaita lapsia ja nuoria.

Anna lahjaksi parempi tulevaisuus!

Katso kaikki tavat miten voit tukea toimintaamme ja valitse itsellesi sopiva tapa auttaa.