Toimintakeskus

Vipinää ja vilskettä – joka päivä

Toimintakeskuksemme sijaitsee Hararen kaupungissa, n. 100 000 hengen kaupunginosassa Dzivarasekwassa. Dzivarasekwa on Hararen yksi köyhimmistä lähiöistä. Dzikwan toimintakeskus on kaiken toiminnan sydän. Tänne lapset tulevat syömään, oppimaan, leikkimään ja pelaamaan. Suurin osa lapsista tulee keskukselle päivittäin useiksi tunneiksi viettämään aikaa kavereidensa kanssa. Täällä tapahtuu!
Unelma toimintakeskuksesta syntyi 2001 – viimeinen vaihe valmistui 2013
Ajatus toimintakeskuksesta syntyi jo vuonna 2001. Joulukuussa 2006 ostettiin tontti parhaalta mahdolliselta paikalta Dzivarasekwan keskustassa. Toimintakeskuksen peruskivi laskettiin 12.11.2007. Vuonna 2009 tontti ympäröitiin aidalla ja sinne rakennettiin ensin porakaivo ja pieni varastorakennus. Seuraavana vuonna valmistui keittiö- ja ruokasalirakennus sekä palloilukenttä. Nyt toimintakeskuksessa on näiden lisäksi IT-rakennus sekä vuonna 2013 rakennettu toimisto- ja talonmiehen asuntorakennus. Näin toiminnot ja työntekijät saatiin vihdoin saman katon alle. Toimintakeskusta on rakennettu pikku hiljaa sitä mukaan, kun rahoitusta hankkeeseen on kertynyt. Toimintakeskuksen rahoitus on pääosin Suomen valtion kehitysyhteistyövaroista sekä Skotlannista ja Englannista. Dzikwan erityisenä neuvonantajana ja rakennusprojektin vetäjänä toimi Old Mutual vakuutusyhtiön kiinteistöosasto.
Ruokala toimii monitoimitilana
Lounasta tarjoillaan ruokasalissa arkisin klo 10 ja 14 välillä ja viikonloppuisin klo 11-13.30. Muuna aikana tilassa voi tehdä läksyjä ja siellä pidetään myös tukiopetusta. Ruokasali toimii myös juhlasalina.
IT-luokka
IT-luokassa on mahdollisuus opiskella tietotekniikkataitoja oman opettajan johdolla. Lapset voivat suorittaa myös ATK-ajokortin. Tietotekniikkataitojen opiskelu on tärkeää, sillä ala on yksi nopeimmin kasvavista aloista Zimbabwessa.
Toimisto
Toimistorakennuksesta käsin hoidetaan Dzikwan hallinto, siellä työskentelevät mm. kenttätyöntekijät Levita ja Priscilla sekä kirjanpitäjä. Toimisto on myös projektienvetäjien ja vapaaehtoisten toimipiste. Toimistorakennuksen yhteydessä on myös talonmiehen asunto.
Pesutilat
Lapsille on erillinen wc- ja pesutilarakennus. Vesi saadaan omasta porakaivosta ja suihkut ovat käytössä erityisesti urheiluharrastusten jälkeen.
Pallokenttä
Pallokenttä on aktiivisessa käytössä kun erilaisia pallopelejä pelaavat sekä isot että pienet.
Lemmikit
Toimintakeskuksessa asuu kaksi ystävällistä vahtikoiraa, Rex ja Doris. Harva lapsi voi pitää lemmikkieläimiä kotona, joten monelle nämä koirat ovat ainoa mahdollisuus oppia eläinrakkaudesta.
Suojakoti
Alle 100 metrin päässä toimintakeskuksestamme toimiva Dzikwan suojakoti perustettiin alunperin lasten hätämajoitusta varten v. 2005 kun Hararesta hävitettiin Zimbabwen hallituksen määräyksestä kymmeniä tuhansia taloja ja hökkeleitä, jotka oli rakennettu ilman asianomaista rakennuslupaa. Koska Dzikwalla ei ole varsinaista lastenkotia, Hararen sosiaaliviranomaiset edellyttivät, että kaikki alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret sijoitetaan uudelleen sukulaistensa huostaan, mikä toteutettiin vuonna 2013. Pääosin suojakoti palvelee muutaman työntekijän ja vanhemman oppilaan sekä ulkomaalaisten vapaaehtoisten työntekijöiden ja opintoharjoittelijoiden majapaikkana.
Voit myös lahjoittaa suoraan tilille FI76 1745 3000 0616 40, viitenumerolla 1070.