Toimintakeskus

Vipinää ja vilskettä – joka päivä

Toimintakeskuksemme sijaitsee Hararen kaupungin liepeillä Dzivarasekwassa, joka on yksi Hararen köyhimmistä lähiöistä. Dzikwa Trustin toimintakeskus on kaiken toiminnan sydän. Tänne lapset tulevat syömään, oppimaan, leikkimään ja pelaamaan. Suurin osa lapsista tulee keskukselle päivittäin useiksi tunneiksi viettämään aikaa kavereidensa kanssa. Täällä tapahtuu!
Unelma toimintakeskuksesta syntyi 2001 – viimeinen vaihe valmistui 2013
Ajatus toimintakeskuksesta syntyi jo vuonna 2001. Joulukuussa 2006 Dzikwa Trust osti tontin parhaalta mahdolliselta paikalta Dzivarasekwan keskustassa. Toimintakeskuksen peruskivi laskettiin 12.11.2007. Vuonna 2009 tontti ympäröitiin aidalla ja sinne rakennettiin ensin porakaivo ja pieni varastorakennus. Seuraavana vuonna valmistui keittiö- ja ruokasalirakennus sekä palloilukenttä. Nyt toimintakeskuksessa on näiden lisäksi IT-rakennus sekä vuonna 2013 rakennettu toimisto- ja talonmiehen asuntorakennus. Syksyllä 2021 valmistuu Japanin suurlähetystön varoin rakenteilla oleva kaksikerroksinen koulutusrakennus. Keskuksen sähkö tulee pääosin 5 KVA:n aurinkovoimalasta. Näin toiminnot ja työntekijät saadaan vihdoin saman katon alle. Toimintakeskusta on rakennettu pikkuhiljaa sitä mukaan, kun rahoitusta hankkeeseen on kertynyt. Toimintakeskuksen rahoitus on saatu Suomen valtion kehitysyhteistyövaroista, Suomen Lusakan lähetystöltä, Australian, Japanin ja Tsekin suurlähetystöiltä Hararessa,  UNICEF Zimbabwelta sekä Skotlannin Royal Arch-vapaamuurarijärjestöltä, Englannin Suurloosilta ja yksityisiltä lahjoittajilta Saksasta.
Ruokala toimii monitoimitilana
Lounasta tarjoillaan ruokasalissa arkisin klo 10 ja 14 välillä ja lauantaisin klo 11-13.30. Muina aikoina tilassa voi tehdä läksyjä ja siellä pidetään myös tukiopetusta. Ruokasali toimii myös juhlasalina.
IT-luokka
IT-luokassa on mahdollisuus opiskella tietotekniikkataitoja oman opettajan johdolla. Lapset voivat suorittaa myös ATK-ajokortin. Tietotekniikkataitojen opiskelu on tärkeää myös työllistymistä ja jatko-opintoja ajatellen.
Toimisto
Toimistorakennuksesta käsin hoidetaan Dzikwa Trustin hallinto, siellä työskentelevät kaikki Operatiivisen tiimin työntekijät. Toimisto on myös projektienvetäjien ja vapaaehtoisten toimipiste.
Pesutilat
Lapsille on erillinen wc- ja pesutilarakennus. Vesi saadaan omasta porakaivosta ja suihkut ovat käytössä erityisesti urheiluharrastusten jälkeen.
Pallokenttä
Pallokenttä on aktiivisessa käytössä, kun erilaisia pallopelejä pelaavat sekä isot että pienet. Koripallo on tärkein palloilulaji.
Lemmikit
Toimintakeskuksessa asuu kaksi lapsille ystävällistä vahtikoiraa, Rex ja Doris. Harva lapsi voi pitää lemmikkieläimiä kotona, joten monelle nämä koirat ovat ainoa mahdollisuus oppia eläinrakkaudesta. Toimintakeskus on koirille tarkkaan varjeltu reviiri, pelote on toiminut eikä pahoissa aikeissa olevia tunteilijoita tai varkaita ole ollut.
Suojakoti
Alle 100 metrin päässä toimintakeskuksestamme toimiva Dzikwa Trustin suojakoti perustettiin alun perin v. 2005 lasten hätämajoitusta varten, kun Hararesta hävitettiin Zimbabwen hallituksen määräyksestä kymmeniä tuhansia taloja ja hökkeleitä, jotka oli rakennettu ilman rakennuslupaa. Koska Dzikwa Trustilla ei ole lupaa pitää varsinaista lastenkotia, Hararen sosiaaliviranomaiset edellyttivät, että kaikki alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret sijoitetaan uudelleen sukulaistensa huostaan, mikä toteutettiin vuonna 2013. Pääosin suojakoti palvelee nyt muutaman työntekijän ja vanhemman oppilaan sekä ulkomaalaisten vapaaehtoisten  ja opintoharjoittelijoiden majapaikkana.
Voit myös lahjoittaa suoraan tilille FI76 1745 3000 0616 40, viitenumerolla 1070.